Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chystá se arabský svět na další válku? Katar kupuje stíhačky, připravují se i Saúdové

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. září 2017
15:51

Saudská Arábie a Velká Británie podepsaly dohodu o vojenské spolupráci, oznámila to Saúdskoarabská státní tisková agentura SPA. K podpisu došlo jen dva dny poté, co sousední Katar uzavřel smlouvu o koupi nových stíhaček. Připravují se snad země na nejhorší? Máme očekávat další válku v Zálivu?

Korunní princ Mohamed bin Salmán diskutoval o národní bezpečnosti své země s britským ministrem obrany Michaelem Fallonem, který byl v království na státní návštěvě. Muži řešili zvláště nezabezpečenost rudomořského přístavního města Džidda, detaily smlouvy zatím nebyly zveřejněny.

„Během setkání probrali vzájemnou spolupráci v pozemní ochraně země i jejich společné úsilí v boji s terorismem,“ uvedla SPA. Britové v poslední době hledají výhodné obchodní partnery mimo Evropu a bohatá Saudská Arábie se nabízí jako lukrativní pobrexitový společník. V neděli nicméně Británie uzavřela i smlouvu s Katarem, jde o nákup 24 bojových letounů Typhoon.

Katar versus Saúdská Arábie, Dauhá prý podporuje teroristy

Katarská krize vypukla začátkem června, kdy Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Egypt a několik dalších států s Katarem přerušily diplomatické styky a uvalily na něj dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace, což Dauhá odmítlo. Zemím v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií se nelíbí také to, že Katar udržuje vztahy se šíitským Íránem. Podle některých expertů stojí za jednou z největších krizí v Perském zálivu v posledních letech obava Rijádu ze ztráty dominantního postavení v oblasti.

Situace se neuklidnila ani po telefonátu na začátku září mezi katarským emírem Tamimem bin Sáním a saúdskoarabským korunním princem, přitom šlo o první oficiální kontakt mezi těmito zeměmi na vysoké úrovni od začátku června. Saúdské Arábii se nejspíš nelíbilo, že katarská agentura neuvedla, kdo hovor inicioval. Podle médií to byl katarský emír, což agentura v první informaci neuvedla. Rijád posléze reagoval kritikou, že Katar opět překrucuje fakta a že s ním proto dialog neobnoví.

Merkelová i Macron chtějí krizi co nejrychleji ukončit

O ukončení sporu s katarským emírem mluvila německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Emmanuel Macron. Merkelová vyzývá, aby se představitelé obou zemí sešli a situaci projednali. Macron chce co nejrychleji zrušit sankční opatření doléhající na obyvatele Kataru, a to zejména rodiny s dětmi a studenty. Zároveň vyjádřil znepokojení nad napětím, které nyní provází vztahy mezi Katarem a Saúdskou Arábií s jejími spojenci.

Katar popírá veškerá obvinění, označuje je za útok na svou suverenitu. Velká Británie a další evropské státy žádají arabské země, aby ukončily embargo uvalené na Katar. Odborníci ale tvrdí, že nic nenaznačuje tomu, že se krize chýlí ke konci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 20. září 2017 16:21 )

Jen ať čmoudi rozmlátí a zaberou Evropu, vždyť je jim to dovoleno, dostávají podpory tučné od bílé rasy a jsou vítány. Teď už je pozdě i kdyby se zavřely hranice.

Zobrazit celou diskusi