Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islámský stát přišel o „hlavní město“. V jeho řadách bojuje stovka dětí z Belgie

Autor: var, ČTK - 
20. září 2017
15:15

Boje v severosyrské Rakce se zřejmě chýlí ke konci. Arabsko-kurdským silám (SDF), které ze vzduchu podporuje mezinárodní letecká koalice pod velením Spojených států, se podařilo dobýt z rukou radikálů z teroristické organizace Islámský stát (IS) 80 procent tohoto města. S odkazem na středeční oznámení SDF o tom informovala agentura Reuters.

SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice a speciálních pozemních jednotek USA zahájila letos v červnu ofenzivu s cílem dobýt město Rakka, které sloužilo jako de facto hlavní město Islámského státu v Sýrii. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobyly okolní regiony v provincii.

Arabsko-kurdské síly v prohlášení uvedly, že bojují proti IS na nové frontě na severním okraji Rakky a zároveň oznámily, že „jde o poslední stádia operace Hněv Eufratu".

Syrská občanská válka si od roku 2011 podle střízlivých odhadů vyžádala více než 330 tisíc obětí na životech a přinutila několik milionů lidí opustit své domovy. Vedle Rakky pokračují boje proti IS také ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur.

V Sýrii a Iráku je mezi islamisty stovka dětí s občanstvím Belgie

V Sýrii a Iráku je nejméně stovka dětí, jejichž alespoň jeden rodič je belgickým občanem. Napsal to  deník De Standaard s odvoláním na údaje belgického vládního protiteroristického koordinačního střediska OCAM. Asi 60 procent z nich nikdy Belgii nevidělo a narodily se uprostřed syrského konfliktu.

Jen pětině je více než devět let a byly do oblasti, obvykle na území ovládané teroristickou organizací Islámský stát, dovezeny svými radikalizovanými rodiči. Belgický poslanec Jean-Jacques De Gucht podle listu upozornil, že tyto děti jsou islamisty indoktrinovány vzděláním podle pravidel šaríi. „Dělají je imunní vůči násilí, někdy se už v pěti letech učí zacházet se zbraněmi. Od devíti let jsou chlapci posíláni do výcvikových táborů,“ cituje De Standaard poslance.

Belgické úřady podle ministra spravedlnosti Koena Geense dělají úřady vše pro to, aby o návratech dětí džihádistů věděly. „Federální policie i služby pro práci s mládeží jsou informovány ihned, jak se o možném návratu takového dítěte dozvíme,“ uvedl ministr.

V současnosti je v Belgii 21 dětí

Nezletilí, kteří se sami rozhodli vydat do Sýrie či Iráku jako bojovníci, jsou po návratu pokládáni za bezpečnostní riziko. V Belgii jsou podle ministra tři takové případy. Děti, které se vrátí spolu s matkou a radikalizované nejsou, vnímají belgické úřady jako děti z rizikového prostředí. Soud pro mladistvé může, pokud rodiče s úřady nespolupracují, rozhodnout i o jejich předání do náhradní péče. Dítě má nárok na belgické občanství, pokud je belgickým občanem jeden z jeho rodičů.

Podle OCAM je nyní v zemi 21 dětí, které nějakou dobu žily mezi islamisty v konfliktních oblastech Blízkého východu. Jsou mezi nimi dvě děti mladší než dva a půl roku, které nyní už šest měsíců tráví s matkou ve vězení v Bruggách. Do Belgie se žena vrátila jen týden po narození svého mladšího dítěte. Její právník uvádí, že žena do Sýrie odjela z lásky a vrátila se poté, co islamistický radikalismus odmítla. Ve vazbě ale v Belgii zůstává kvůli podezření z příslušnosti k teroristické organizaci.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi