Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Průšvih Ryanairu: Ruší plánované lety z Prahy, nemá dostatek pilotů. Je mezi nimi i ten váš?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. září 2017
15:10

Ryanair kvůli nedostatku pilotů ruší od úterního dne do 28. října 50 letů denně. Cestující, kterých se opatření dotkne, budou informováni prostřednictvím e-mailu, uvedl šéf společnosti Michael O’Leary. Většina zákazníků bude přesunuta na alternativní spoj ve stejný den, případně o den dříve nebo později. O’Leary uvedl, že společnost má nyní nedostatek pilotů kvůli změnám v systému dovolených. Problémy se dotknou i Prahy.

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair, která hodlá v příštích týdnech rušit až 50 letů denně, zveřejnila úplný seznam stornovaných spojů, ode dneška do 28. října. Informoval o tom server BBC. Jsou na něm i spoje s Prahou. 

Podrobnosti o zrušených letech jsou k dispozici na webu Ryanair. Většinou se jedná o spoje z nebo na letiště London Stansted a jen několika do/z Edinburghu, Manchesteru a Birminghamu, ale také Říma, Milána, Bruselu a Barcelony. Opatření se týká rušnějších letišť, kde je snazší najít alternativní spoj a cestující ubytovat. Podle aerolinek změny postihnou kolem 400 tisíc pasažérů.

Šance na kompenzace?

O’Leary vysvětlil, že společnost má nyní nedostatek pilotů kvůli změnám v systému dovolených, po 1. listopadu, kdy končí rušná sezona, už ke škrtání letů není důvod. Řekl, že společnost vyplatí zákazníkům kompenzace podle pravidel EU, nebude jim ale rezervovat letenky u konkurenčních dopravců, „to není součástí legislativy EU261“, řekl. Na náhradu nemají nárok ti klienti, kteří budou o zrušení spoje informování o více než 14 dní předem.

Takovýto výklad nařízení ale podle Evropského spotřebitelského centra v Česku není úplný. „V souladu s evropským nařízením 261/2004 je letecký dopravce povinen nabídnout možnost volby mezi vrácením ceny letenky a přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek. Pokud přesměrování nenabídne a pouze klientovi vrátí cenu letenky, pak by měl uhradit rozdíl v ceně oproti nové letence, kterou si cestující do dané destinace musel zakoupit sám,“ řekl mluvčí centra Ondřej Tichota.

O’Leary prý nehodlá rezignovat, podle něho by to měl být on, kdo zase všechno urovná a získá zpátky důvěru cestujících. „Není to můj největší prů*er, za 25 let jich mám za sebou stovky,“ uvedl. Zrušení letů poznamenalo 400 tisíc cestujících, z něhož 250 tisíc nemá nárok na vyplacení kompenzace.

„Jsme v bryndě,“ přiznal. Uvedl, že společnost přijde o pět milionů liber z celkového příjmu a na 18 milionů liber je vyjde vyplacení kompenzací. „Já jsem nás dostal do téhle šlamastyky a taky nás z ní dostanu. Neměli by mě vyhodit, musím tu zůstat a situaci vyřešit. Omlouvám se všem zákazníkům, kterých se tento problém dotkl,“ popsal O’Leary.

Reakce zákazníků? Vztek a nadávky

Zákazníkům zbyl jen vztek, mnohým zrušení letu překazilo dlouho připravované plány: svatbu, svatební cestu nebo dovolenou. Zlost si vylívají hlavně na sociálních sítích. Dom Glover obvinil aerolinky z toho, že mu zničily celou svatbu. „Po tomhle už si u Ryanair nikdy letenku nekoupíme, zničili nám svatbu. Tohle je na žalobu,“ sdílel na svém Twitteru.

Další zhrzený cestující David Bushby napsal: „Ryanair je ostudou všech leteckých společností, na jejich klientech jim vůbec nezáleží. Nikdy jsem neslyšel o ničem podobném. Jděte se zahrabat, O’Leary.“

Mnoho pasažérů kontaktovalo média, jeden z nich například stanici BBC. „Kvůli Ryanair trčím v Krakově, nenabídli mi ani žádnou jinou možnost, jak se dostat domů. Musel jsem si to zařídit sám. Za letenku do Londýna pro mě, moji partnerku a matku jsem tu nechal dalších 500 liber,“ uvedl. 

„Večer před odletem mi poslali zprávu, přes noc už jsem s tím nemohl nic dělat, jsem opravdu zklamaný,“ popsal další.

Mnoho cestujících ještě včera nevědělo, zda se škrty letů týkají i těch jejich. Většina z nich se obrátila na facebookové stránky společnosti. „Za tři dny mám letět pryč, můžete mi říct, zda je můj let pořád aktuální, nebo jestli si mám najít jiný spoj? Tohle je snad vtip, ne? Díky Ryanair,“ napsala na zeď aerolinek Lucy Dwyerová.

Zrušené byly lety i do Prahy a Bratislavy

Rušení letů bude trvat až do 28. možná do 31. října a dotkne se i České republiky a Slovenska. Prvním zrušeným letem Ryanairu v Česku bude zřejmě dvojice letů v úterý 26. září mezi Prahou a Londýnem. Zrušeny by mohly být rovněž spoje na stejné trase 3., 10., 17. a 24. října. Řekla to mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Informaci má ale letiště pouze z internetových stránek irského dopravce, oficiálně zrušení linek nepotvrdil. Do Bratislavy jsou zrušené lety od neděle 24. září.

moya ( 20. září 2017 08:31 )

Chci to levný, levný, prostě úplně co nejlevnější , to je jediný důvod proč si lidi kupují letenky od Ryanairu, proč tedy tolik překvapení, že dostanou špatný, špatný, prostě legislativně ten nejmenší možný servis. Na stejných trasách je spousty lepších leteckých společností ale ty holt nejsou levný, levný,levný, levný, levný, levný........

Zobrazit celou diskusi