Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Rakeťák“ Kim a „sestřelená“ Clintonová: Trump perlí na Twitteru, sklízí i kritiku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. září 2017
12:37

Prezident Donald Trump má v oblibě Twitter a na svém účtu publikoval už řadu věcí – od předvolebních slibů po informace ze zasedání vlády. Za takové příspěvky sklidil ostrou kritiku, vedoucí štábu generál John Kelly navrhl kompromis: bude před zveřejněním prezidentovy posty filtrovat. V neděli ale prezident zahltil svou zeď příspěvky od svých fanoušků a sdílel i obsah hovoru s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Asi největší rozruch vzbudil obrázek Trumpova golfového odpalu, míček pak zasáhne jeho rivalku z prezidentských voleb Hillary Clintonovou. Tato akce dokazuje, že prezident neopouští svoje zvyklosti „strefovat se“ do svých soků na sociálních médiích. Není jasné, jak se nedělní retweet dostal přes Kellyho, kterému se po dva měsíce dařilo držet prezidentovy příspěvky na uzdě. Bílý dům odmítl situaci komentovat. Reakce nepřišla ani od mluvčí Hillary Clintonové.

Přišla však i kritika Trumpova počínání na sociální síti. K obrázku se vyjádřil bývalý ředitel úřadu vládní etiky Walter Shaub, který Trumpa i příspěvek nahlásil správcům Twitteru za porušení pravidel chování na sociální síti. „Prezident Spojených států amerických právě publikoval video obsahující napadení své politické protivnice, k tomuhle by se muž jeho postavení neměl snížit,“ napsal na Twitteru Shaub.

Clintová se minulý týden po dlouhé době objevila na veřejnosti, propagovala svoji knihu Co se stalo, ve které otevřeně mluví o svém neúspěchu u voleb. Kniha je plná kritiky Trumpa, jeho politiky a stoupenců. „Viní všechny kolem, jen ne sebe,“ řekl o knize a její autorce prazident.

„Raketový muž“ a fronty na benzin v KLDR

Své fanoušky v neděli prezident informoval i o hovoru se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem, při kterém řešili korejskou krizi. „Včera jsem mluvil s prezidentem Mun Če-inem, ptal jsem ho, jak se má „Rakeťák“,“ napsal Trump na Twitteru. Vůdce Severní Korey Kim Čong-una tak počastoval novou přezdívkou.

Mluvčí obou prezidentů uvedli, že se Trump a Mun domluvili na tom, že budou zvyšovat tlak na KLDR, aby ukončila svůj jaderný program, který zatím pokračuje i přes zpřísnění sankcí. „Oba se shodli na posílení spolupráce a na tom, že je třeba uvalit silnější sankce s praktickým dopadem na Severní Koreu, aby si uvědomila, že její provokativní chování povede k další diplomatické izolaci a k ekonomickému nátlaku,“ uvedl k telefonátu mluvčí jihokorejského prezidenta.

Sám Trump pak na Twitteru opět zaperlil. „V Severní Koreji se tvoří dlouhé fronty na benzin. To je zlé,“ dodal americký prezident v narážce na nové sankce, omezující v KLDR i dovoz ropy.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Trumpova slova odkazující k přijetí zpřísněných sankcí včetně omezení dovozu ropy do KLDR se zjevně nezakládají na pravdě, napsal deník The Washington Post.

„Nevíme o žádných frontách u čerpacích stanic. Alespoň já jsem si ničeho nevšiml. Ptal jsem se několika Korejců a ti také nic neviděli,“ řekl washingtonskému deníku nejmenovaný cizinec žijící v Pchjongjangu.

Čelíte destrukci, varují Američané Kimovu zemi

Ve dvoumilionové metropoli KLDR je kvůli chabým ekonomickým možnostem místních obyvatel znatelně méně automobilů než v dalších asijských městech a místní pumpy zvládají poptávku nasytit bez větších problémů. Přijaté sankce mají omezit dodávky ropy do země o třetinu proti stavu z minulých let, znalci poměrů však tvrdí, že Čína jako hlavní obchodní partner komunistického režimu dokáže najít způsob, jak dostat do KLDR dostatečné množství paliva.

Prezidentovi poradci však opět varovali KLDR. Země podle nich čelí naprosté destrukci, pokud bude ve zbrojení pokračovat, přinutí Spojené státy k vojenskému zásahu. Útočná rétorika Washingtonu přišla několik dní po posledním severokorejském odpalu balistické střely, která přeletěla nad Japonskem.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že Rada bezpečnosti už vyčerpala své možnosti k zastavení jaderného programu KLDR a že USA problém předají Pentagonu.

„Už jsme vyčerpali naprosto všechno, co jsme v Radě bezpečnosti mohli v této chvíli udělat,“ řekla Haleyová televizní stanici CNN. Dodala, že tuto záležitost velmi ráda předá ministrovi obrany Jamesi Mattisovi. „Zkoušíme všechny možnosti, které máme, na stole je však celá řada vojenských řešení,“ dodala.

Tillerson: Spojencům dochází čas a trpělivost

Poradce pro národní bezpečnost Spojených států HR McMaster sdělil stanici ABC, že „se Kim Čong-un bude muset vzdát svých jaderných zbraní, protože prezident Trump řekl, že dále nehodlá tolerovat, aby Kimův diktátorský režim ohrožoval Spojené státy a jejich obyvatele.“

Ministr zahraničních věcí Rex Tillerson navázal na McMastera a uvedl, že „prozatím se situace řešila mírovou cestou, ale že západním spojencům pomalu dochází čas a trpělivost a brzy bude vojenská intervence tím jediným řešením“.

„Pokoušeli jsme se jim naznačit, že jsme připraveni se sejít a o nastalé krizi jednat, ale jedinou odpovědí jsou další a další odpaly balistických střel,“ řekl Tillerson. V úterý vystoupí prezident Trump na Valném shromáždění OSN, kde by se měl řešit další postup vůči KLDR.

Zobrazit celou diskusi