Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rozbité výlohy, zavřené metro a zranění policisté: Protesty v St. Louis ovládlo násilí

Autor: ČTK, ula - 
17. září 2017
09:45

Násilnými střety mezi policií a protestujícími vyvrcholily v sobotu večer demonstrace v americkém městě St. Louis. Stovky lidí tam druhým dnem vyšly do ulic kvůli rozhodnutí soudu státu Missouri o zproštění viny bělošského policisty, jenž v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Policie několik demonstrantů zadržela, uvedla agentura AP.

Sobotní protest začal pokojně, účastníci mávali ve vzduchu pěstmi a provolávali hesla jako „Na černošských životech záleží“ a „Je naší povinností bojovat za svou svobodu“. Demonstranti zdůrazňovali, že verdikt soudu by měl znepokojovat všechny části St. Louis, nikoli jen převážně černošské čtvrti.

Zrušený koncert U2

Hodinu před půlnocí (šest ráno českého času) se však policejní těžkooděnci rozhodli zasáhnout proti skupině lidí, kteří ve čtvrti plné restaurací a obchodů začali rozbíjet výlohy. Na policisty létaly lahve či odpadkové koše a ulicemi se nepřetržitě nesl zvuk rozbíjeného skla. Policisté odvedli několik lidí v poutech. Kvůli obavám z násilností přerušilo v sobotu večer v dotčené čtvrti provoz místní metro.

Rvačka mezi příznivci a odpůrci Donalda Trumpa v Kalifornii:

Ze stejného důvodu zrušila sobotní večerní koncert v St. Louis kapela U2. Policie hudebníky upozornila, že nebude schopna poskytnout standardní bezpečnostní ochranu koncertu.

Při pátečních násilnostech bylo zraněno deset policistů a zadrženy tři desítky demonstrantů. Policisté uvedli, že někteří účastníci protestu na ně v pátek zaútočili kamením a lahvemi s vodou. Těžkooděnci proti nim zasáhli pepřovým sprejem a gumovými projektily.

Soud policistu osvobodil

Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil u soudu obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha pak usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého čtyřiadvacetiletého Anthonyho Lamara Smithe se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA jen Stockleyho.

Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu nastrčil. Soud ale nakonec Stockleyho osvobodil. Soudce mimo jiné poukázal na to, že černoch byl podezřelý z obchodování s drogami a že takoví lidé nechodí beze zbraně.

Prostesty v Hamburku během summitu:

Americká policie čelí dlouhodobé kritice kvůli kontroverzním zásahům svých bělošských příslušníků proti černochům. Ve Fergusonu nedaleko St. Louis vyvolal před třemi lety rozsáhlé násilné protesty incident, při němž byl zastřelen mladý neozbrojený černoch Michael Brown.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 17. září 2017 14:08 )

Tak takhe se má protestovat proti hnusné vládě. Češi berte si příklad a vypráskejte rasistické šmejdy z vlády, kteří se starají o své kapsy, o cikány a přivandrovalce (kteří tu prý nejsou, ale jsou jich plné Teplice) a na nás bílé se*re.

Zobrazit celou diskusi