Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Další útok v Paříži. „Uzavřením hranic se teroru nezbavíme,“ tvrdí Juncker

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. září 2017
17:30

Jako teroristický čin vyšetřují francouzské úřady páteční útok v Paříži, při kterém muž ozbrojený nožem napadl hlídkujícího vojáka. Voják vyvázl bez zranění a útočníka zadržel. Ozbrojenec podle médií vykřikoval hesla o Alláhovi či teroristické organizaci Islámský stát. Šlo o přibližně čtyřicetiletého muže marockého původu, který nemá kriminální minulost, uvedla s odkazem na zdroj blízký vyšetřování případu agentura Reuters.

Incident se odehrál ráno ve frekventované stanici metra Chatelet v centru metropole, kudy denně proudí desetitisíce cestujících. Napadený voják byl členem protiteroristických hlídek, řekla ministryně obrany Florence Parlyová.

Francouzští vojáci zapojení do protiteroristické operace Sentinelle se stávají terčem útoků opakovaně. V srpnu na pařížském předměstí najel řidič osobního auta do skupiny vojáků. Šest z nich utrpělo zranění, z toho tři vážná. Prokuratura dnešní incident vyšetřuje jako terorismus a policie podle Reuters zasahuje na adrese spojené se zadrženým útočníkem.

Ve francouzských ulicích se nyní pohybuje 10 tisíc ozbrojených vojáků včetně tří tisíc rezervistů. Působí na citlivých místech, jako jsou letiště, nádraží a památky a dohlížejí na bezpečnost během sportovních či kulturních akcí.

Vláda spustila operaci Sentinelle po teroristických útocích v roce 2015. Výzkumy veřejného mínění ukazují, že lidi přítomnost vojáků v ulicích uklidňuje. Představitelé armády ale upozorňují, že operace vojsko přetěžuje, nicméně zůstanou i nadále hlídkovat na turisticky atraktivních místech, kolem svatyní, na vlakových nádražích i letištích.

Kdo nejvíc těží ze Schengenu: Teroristi, uprchlíci nebo turisté?

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tento týden přiznal, že otevřené hranice Evropské unie umožnily teroristům volný pohyb po kontinentu. I přesto chce ale dál rozšiřovat Schengenský prostor o Rumunsko, Chorvatsko a Bulharsko. Teroristé, kteří provedli útoky v Paříži a Berlíně, využili Schengen při svém útěku. Juncker tvrdí, že výhody otevřených hranic převáží jejich nebezpečí, napsal britský deník Daily Mail.

„Kontroly na hranicích byly zrušeny, nemysleli jsme to však jako pozvánku pro teroristy. Je pravda, že z toho někdy mohou těžit extremisté, ale nejvíc užitku z toho pořád mají Evropané,“ řekl Juncker. „Pamatuji dobu, kdy byly kontroly na všech evropských hranicích. Lucembursko je krásná země, ale malá. A často jsem musel jezdit do zahraničí, výjezd ze země byl drahý a časově náročný,“ dodal bývalý lucemburský premiér Juncker.

Hranice jsme otevřeli, ale neudělali jsme to pro teroristy, nýbrž pro turisty, některé evropské země obnovily kontroly přechodu, ale měly by je v následujících měsících zase odvolat. Uzavřením hranic teroristy nezastavíme,“ uvedl Juncker. Někteří dokonce tvrdí, že Schengenský prostor stojí za současnou migrační krizí. Otevřené hranice dovolují uprchlíkům volný pohyb po Evropě, a proto nelze systematicky dohlížet na jejich zvětšující se počet.

Své hranice už brzy uzavře Velká Británie. Junker na počátku týdne prohlásil, že Británie bude litovat brexitu, v rozhovoru o Schengenském prostoru se ale nechal slyšet, že nechce Britynijak trestat. „Nechci na ně uvalit žádné sankce ani jim dávat nějaké tresty. Mám je rád,“ sdělil tisku. Na otázku, zda jednání o brexitu budou úspěšná, odpověděl: „Moje hypotéza je, že se obě strany dohodnou.“

zadnice ( 16. září 2017 10:49 )

Další útok v Paříži. „Uzavřením hranic se teroru nezbavíme,“ tvrdí Juncker. Máš samozřejmě pravdu, když jste si je sem v takovém množství a zcela nekontrolovaně PUSTILI nemehlo!!!

klimap ( 16. září 2017 05:28 )

Pitomec!

fotrpjotr ( 16. září 2017 02:29 )

Musíte se frantíci semknout,jinak to tam bude pořád nebezpečno.

corsa ( 15. září 2017 23:42 )

A co kdyby se přestalo tlachat a věštit z křišťálové koule a hranice se konečně zavřely?

majojo ( 15. září 2017 21:49 )

Junckere, hubu drž. Je to i tvoje dílo!

Zobrazit celou diskusi