Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Saúdský princ likviduje opozici, Merkelová jedná o smíru s katarským emírem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. září 2017
15:35

S obavami hledí Německo na to, že se ani po několika měsících nerýsuje žádné řešení sporu mezi Katarem a dalšími arabskými státy. Po setkání s katarským emírem šajchem Tamimem bin Hamadem Sáním to v pátek v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Vyjádřila také podporu snahám Kuvajtu a Spojených států o roli zprostředkovatelů v tomto konfliktu.

Katarská krize vypukla začátkem června, kdy Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Egypt a několik dalších států s Katarem přerušily diplomatické styky a uvalily na něj dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace, což Dauhá odmítlo.

Zemím v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií se nelíbí také to, že Katar udržuje vztahy se šíitským Íránem. Podle některých expertů stojí za jednou z největších krizí v Perském zálivu v posledních letech obava Rijádu ze ztráty dominantního postavení v oblasti.

 „Mluvili jsme o tom, že by si aktéři měli co nejdříve sednout k jednomu stolu,“ uvedla v pátek Merkelová, podle níž chce i Německo přispět k řešení konfliktu. Ve spojení je jak s Katarem, tak se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Řešení krize by podle Merkelové mělo být takové, aby umožnilo všem aktérům zachovat si tvář.

Katarský emír, který bude odpoledne v Paříži jednat i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, po setkání ujistil, že jeho země je připravena zasednout k jednacímu stolu. Poznamenal také, že Katar bude bojovat proti mezinárodnímu terorismu. Důležité je podle něj zaměřit se na kořeny problému.

Saúdský korunní princ pozatýkal své odpůrce

Prince Mohamed bin Salmán potírá odpor, nechal zatknout výraznou část své opozice. Mezi zadrženými kritiky jsou i oblíbení duchovní. Jedná se o největší zatýkací akci v moderních dějinách země. Princ Mohammed si tak chce udržet svou pozici, kterou získal během patové situace se sousedním Katarem.

Skupinku zadržených tvoří básník, univerzitní profesor i podnikatelé. Největší pozornost se ale upírá na duchovní Salmána al-Odaha, Awada al-Qarni a Aliho al-Omari. Všichni tři jsou mezi lidmi velmi oblíbení a na sociálních sítích mají mnoho příznivců, jen sám al-Odah jich má přes 14 milionů.

Rijád a Katar nemůžou ukončit tříměsíční spor, nepomohl ani telefonát z minulého týdne. Přitom šlo o první oficiální kontakt mezi těmito zeměmi na vysoké úrovni od začátku června, kdy Saúdská Arábie a několik dalších zemí regionu přerušilo s Katarem diplomatické styky. Nicméně krátce po telefonátu se Dauhá a Rijád opět dostaly do roztržky.

Mohamed se chystá usednout na trůn

Princ Mohamed však neřeší jen katarskou krizi, podle posledních zpráv se prý začal připravovat k nástupu na trůn. Tuto informaci ale popřel královský dvůr. Synovec současného krále a předešlý korunní princ Mohamed bin Nájif zůstává v domácím vězení, ostatní princové nesmějí vycestovat ze země.

Zatýkání je prý namířené proti lidem, kteří se postavili na stranu Kataru. „Na zákrok je třeba hledět jednak jako na zásah proti Kataru, tak i jako na eliminaci opozice. Princ podezřívá kohokoliv, kdo měl nějaké vazby na bin Nájifa,“ uvedl jeden člen saúdské vlády.

„Byl to docela riskantní krok, ale princ má královo svolení jednat tak, jak uzná za vhodné. Vyžaduje neochvějnou loajalitu a odstraní každého, o kterém se domnívá, že mu nemůže důvěřovat,“ sdělil BBC zdroj uvnitř paláce. „Jeho rádci vědí, že teď má nejlepší šanci upevnit svoje postavení, pokud to neudělá, společnost si o něm bude myslet, že ho rivalové oslabili. Je ambiciózní, a to by ho mohlo stát trůn,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi