Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V londýnském metru bouchla kyblíková bomba v chladící tašce: Zařízení selhalo, říká expert

Autor: shp, CTK - 
15. září 2017
13:17

Po explozi v londýnském metru, která ve stanici Parsons Green zranila 18 lidí, zkoumá protiteroristická jednotka nález z tašky, která vybuchla. Podle všeho jde o podomácku vyrobenou bombu v chladící tašce. 

Fota z místa činu ukazují tašku ze supermarketu, ze které se kouří a trčí z ní pravděpodobně vánoční elektronické svíčky. Právě tuto kombinaci již teroristé v minulosti použili ke svým odsouzeníhodným útokům.

 

Vypadalo to jako kyblík majonézy. Nejsem si jistý, zda to byla chemická reakce nebo něco jiného, ale vypadalo to podomácku vyrobené. Nejsem ale expert,“ řekl podle Daily Mailu svědek Sylvain Pennec.

 

Video  Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu.  - Sylvain Pennec
Video se připravuje ...

 

 

Vypadá to pořádně nesofistikovaně,“ prohlásil pro web expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. Může to být výbušné zařízení s nějakou rozbuškou ve velkém plastovém kyblíku, které má podpálit hadry nebo látku,“ dodal.

 

Tohle nevypadá jako vyspělá výbušnina od ISIS. Pokud jí byla, tak značně selhala. Rozbuška nevybuchla. Musíme si proto nyní zachovat otevřenou mysl,“ řekl Sky New major generál Chip Chapman. Incident je již vyšetřován jako teroristický útok.

 

Podle webu The Daily Telegraph byla ve stanici nalezena i druhá bomba. Tu však pyrotechnici zlikvidovali. V současné době probíhají prohlídky, zda se někde nenalézá další výbušnina. Pachatel, který bomby nastražil, stále uniká.

Britská policie uvedla, že nikdo zatím nebyl ve spojitosti s útokem zadržen, ale po pachateli nebo pachatelích pátrají stovky vyšetřovatelů.

Zraněno bylo 22 lidí. Nikdo není v ohrožení života. Osmnáct zraněných lidí bylo do nemocnic převezeno a další čtyři se tam dostavili vlastními silami. Národní zdravotní služba uvedla, že pacienti jsou ošetřováni ve čtyřech londýnských nemocnicích a klinikách.

 

 

Video  Exploze tašky v londýnském metru: Zranění mají popálené obličeje.  - Reuters
Video se připravuje ...

prycsnima ( 15. září 2017 15:16 )

Tak mi pouze napadlo. Jestli to nebyl nějaký polský truhlář

agfor ( 15. září 2017 14:50 )

A to se snažili si netahat domů tu islámskou sebranku.

Pink ( 15. září 2017 14:33 )

Lídl opět v akci.

asijo ( 15. září 2017 14:20 )

Inženýr pyrotechnik otestoval účinek bomby vlastní výroby.

Zobrazit celou diskusi