Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR odpálila další raketu a chce „potopit“ Japonsko. USA: Tohle nebudeme tolerovat

Autor: ČTK, ula - 
15. září 2017
06:41

Severní Korea dnes časně ráno místního času (kolem čtvrteční půlnoci SELČ) odpálila raketu z pchjongjangské čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města. Oznámil to generální štáb jihokorejské armády. Raketa letěla východním směrem a dopadla do Tichého oceánu.

Zprávu potvrdila japonská protivzdušná obrana, podle níž střela letěla z prostoru pchjongjangského letiště přes japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2000 kilometrů východně od jeho břehů.

Podle japonského ministra zahraničí Taróa Kona šlo vzhledem k doletu o mezikontinentální balistickou raketu. Podle americké armády ale Severokorejci odpálili raketu středního doletu. Rada bezpečnosti se k projednání posledního vývoje sejde za zavřenými dveřmi dnes večer ve 21:00 SELČ.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Úřad jihokorejského prezidenta podle agentury Reuters okamžitě svolal schůzi Národní bezpečnostní rady, bezpečnostní radu spěšně svolalo i Japonsko. Tamní vláda vydala prohlášení, že nemá informace o tom, že by nějaká část rakety dopadla na japonské území. Po konzultaci s USA a Jižní Koreou prý Tokio na severokorejský krok „náležitě odpoví“.

USA: Tohle nebudeme tolerovat

O dalším odpálení severokorejské rakety podle agentury Reuters informoval bezpečnostní poradce Bílého domu John Kelly prezidenta Donalda Trumpa.
Ministr zahraničí USA Rex Tillerson v prohlášení vyzval všechny státy světa, aby po novém startu balistické rakety přijaly proti Severní Koreji „nová opatření“. Uvedl, že pokračující severokorejské provokace jen prohlubují diplomatickou a hospodářskou izolaci KLDR.

K reakci americký ministr vyzval zejména Rusko a Čínu. „Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní raketové starty nebudou tolerovat,“ uvedl. Konstatoval, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je „největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce“.


Důrazně jednání Pchjongjangu odsoudila Austrálie. „Jde o další nebezpečný, bezohledný a zločinný krok severokorejského režimu, který ohrožuje stabilitu v regionu i ve světě. Co nejdůrazněji ho odsuzujeme,“ prohlásil australský premiér Malcolm Turnbull. Start rakety je podle něj projevem frustrace režimu a důkazem, že sankce vyhlášené OSN fungují.

KLDR: Potopíme Japonsko, rozmetáme USA

Zpráva o odpálení rakety přichází den poté, co KLDR pohrozila, že Japonsko „potopí“ a USA rozmetá na prach za podporu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o nových sankcích proti Severní Koreji.


Pchjongjang vypálil balistickou raketu ze Sunanu už 29. srpna. I tehdy střela přeletěla ostrov Hokkaidó a dopadla do vod Tichého oceánu. Nad územím Japonska proletěla severokorejská raketa od roku 1998 už pošesté.

Jižní Korea odpálila dvě vlastní rakety

V reakci na nejnovější test KLDR odpálila přitom dnes Jižní Korea poblíž hranic se severním sousedem dvě balistické střely. Podle jihokorejského ministerstva obrany jedna z jihokorejských raket spolehlivě zasáhla cíl v Japonském moři, druhá spadla do vody v počáteční fázi letu. 

Jihokorejská armáda odpálila rakety vlastní výroby několik minut po vypuštění severokorejské střely. Simulovaný protiútok nařídil jihokorejský prezident Mun Če-in, informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Nejnovější raketový test KLDR odsoudila i Čína. Zdůraznila, že KLDR těmito zkouškami porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zároveň vyzvala všechny zainteresované strany k umírněnosti a zdůraznila, že Peking všechny rezoluce RB OSN týkající se Severní Koreje plní.

„Čína nesouhlasí se severokorejskými testy balistických raket, které porušují rezoluce Rady bezpečnosti,“ prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Důraz na omezení severokorejského raketového a jaderného programu ale nemůže jít na úkor mírového a diplomatického řešení (krize),“ dodala.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing uvedla, že Peking učinil obrovské oběti, aby naplnil rezoluce RB OSN, a že o upřímnosti Číny nemůže být pochyb. Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem; více než tři čtvrtiny severokorejského exportu směřují právě do Číny. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

zidle ( 31. října 2017 13:51 )

3 Svetova valka jenevyhnutelna jeto jenom otazka casu ale dlouhoto trvat nebude Lidstvo sami znici nasi planetu abude svaty pokoj navecne casi!!!Jan Hill

rider2 ( 15. září 2017 14:23 )

Bravo Kime! Zatni tipec těm amíků-imperialistům. Když probíhalo cvičení Jižní Koreje a USA, to bylo gut. Když je cvičení Rusů s Bělorusy, dle nich to je provokace. Toš kurňa, ať jdou někam a drží zobáky. Zmetci jedni.

fotrpjotr ( 15. září 2017 08:53 )

Ušáci jen stahují zadky a to je moc dobře.

jonn ( 15. září 2017 07:32 )

Akorát vyhrožují sankcemi a níc . Nedokážou sundat rachejtlu sračky .

Zobrazit celou diskusi