Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsi žid, máš spoustu peněz.“ Zloději si podali rodinu vůdce židovské komunity

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2017
17:50

Francouzská policie se pokouší dopadnout gang mužů, kteří napadli židovskou rodinu na předměstí Paříže. Muži vpadli do jejich domu, zbili je a okradli. Nejedná se ani zdaleka o první útok s antisemitským podtextem, za poslední tři roky bylo v Paříži napadeno nejméně 10 židů.

Vůdce židovské komunity Roger Pinto (78), jeho žena a syn byli zbiti a okradeni. Zloději jim vzali šperky, hotovost a kreditní karty, uvedl rodinný právník Marc Bensimhon. Škoda byla vyčíslena na několik tisíc eur (desítek tisíc korun). „Tři mladí muži černé pleti se vloupali do našeho domu, křičeli: Jsi žid, tak kde máš peníze? Měli nože a šroubováky,“ sdělil Pinto zpravodajské stanici Tel-Aviv.

Pařížským předměstím Seine-Saint-Denis se šíří vlna protižidovských zločinů, během pár týdnů bylo vykradeno mnoho domů a přepadeno několik lidí. Pinto je vůdce organizace Siona, která si klade za cíl „ochranu židovských obyvatel státu Izrael“. Tři muži se vloupali do Pintova domu, odřízli elektřinu a drželi jeho syna jako rukojmí. Pinta a jeho ženu pak svázali a zmlátili, drželi je všechny v zajetí po dobu několika hodin, pak se Pintovi podařilo zavolat pomoc. Jejich muslimská sousedka, Djamila, slyšela jeho křik a zavolala policii.

Ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že motivace tohoto zbabělého činu je jasně spojená s vírou obětí. Představený francouzské Centrální konzistoře, Joel Mergui, a další představitelé židovské komunity čin odsoudili: „Roger Pinto byl obětí brutálního antisemitského zločinu, založeného na předsudcích.“

Francie se v posledních letech potýká s nárůstem útoků na židovské obyvatele. Sarah Halimi (65) byla v dubnu zavražděna ve svém bytě, vrahem byl její muslimský soused. V únoru byli na ulici pobodáni dva židovští bratři. V lednu 2015 dva islámští střelci zabili čtyři lidi v židovském supermarketu, nelze samozřejmě zapomenout ani na útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.

V prosinci 2014 vnikli do pařížského domu tři ozbrojení zloději a přepadli mladý pár. Mladíka zmlátili a svázali, jeho přítelkyni znásilnili. Rodinný právník sdělil policii, že muži na ně křičeli: „Jste židi, peníze máte.“ V roce 2006 v Paříži řádil gang Youssoufa Fofana, který unesl a umučil Ilana Halimiho (†23), skupinka zločinců byla dopadena a její vůdce dostal doživotí.

Policie si není jistá, zda za útoky na židy stojí jeden gang, nebo zda mezi sebou zločiny vůbec nesouvisí. „Od rána jsem obdržel mnoho telefonátů, lidé se ptají, jestli jsou tu stále v bezpečí, nebo jestli mají odejít,“ dodal Pinto.