Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Barcelona stupňuje tlak na odtržení Katalánska. Španělé tomu brání ústavním soudem

Autor: pet, ČTK - 
12. září 2017
19:30

Španělský ústavní soud v úterý vyhověl žádosti Madridu a pozastavil platnost katalánského zákona, který představuje dočasnou ústavu pro případ, že se pro samostatné Katalánsko lidé vysloví v referendu. Plebiscit plánuje autonomní oblast na 1. října i přesto, že zákon o jeho vyhlášení pozastavil ústavní soud už o víkendu. Španělská vláda kroky Barcelony považuje za protiústavní, tento postoj ovšem justice zatím nepotvrdila.

Zákon o přechodu Katalánska k samostatnému státu schválil minulý čtvrtek katalánský parlament, ve kterém mají většinu separatisté. Učinil tak den po vyhlášení říjnového referenda. Ústavní soud v úterý normu označil za „příhodnou pro autokratický režim“, napsal španělský deník El País. Urychlené schválení pak podle soudců mělo „jasně totalitní“ povahu.

V pondělí v katalánské metropoli Barceloně volaly po nezávislosti statisíce lidí při oslavách Dne Katalánska. „Dnes jsme jasně a zřetelně dali najevo, že nás nezastaví žádný soudní příkaz,“ řekl na manifestaci předseda hlavní separatistické organizace Katalánské národní shromáždění Jordi Sànchez.

Nedávné průzkumy však ukazují, že v řadách samotných Katalánců má větší podporu setrvání v rámci Španělska. Proti uskutečnění referenda o odtržení je také 60 procent všech Španělů. Katalánští političtí lídři však zatím odmítají soudy uposlechnout.

Právo zabavit volební urnu i lístek

Snahu Madridu zastavit hlasování v úterý podpořila katalánská prokuratura, když nařídila místním policejním velitelům, aby zabránili jakýmkoli aktivitám směřujícím k uspořádání referenda. Ráno podle agentury AFP prokuratura rozeslala všem policejním složkám dokument, ve kterém přikazuje zasáhnout proti úřadům, veřejným činitelům či jednotlivcům.

Policie tak má například zabavovat případné hlasovací urny, hlasovací lístky či propagační materiály. Už v pátek zasahovala policie v tiskárně v obci Constanti poblíž města Tarragona, kde na příkaz prokuratury hledala materiál související s chystaným referendem. Kvůli podezření z přípravy tiskovin pro referendum také provedla v sobotu zátah v redakci katalánského týdeníku El Vallenc.

Prokuratura bude v případě snah o uspořádání plebiscitu stíhat členy katalánské vlády včetně jejího předsedy Carlese Puigdemonta za neposlušnost, zneužití úřední moci a zpronevěru veřejných financí. Za poslední jmenovaný čin hrozí trest až osmi let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi