Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Amazonském pralese: Těžaři zlata pobili a rozsekali domorodce, kteří neznali civilizaci

Autor: lm - 
11. září 2017
17:14

Zhruba desítka domorodců z Amazonského pralesa, která nikdy nebyla v kontaktu s civilizací, byla brutálně zmasakrována těžaři zlata. Případem se už zabývají místní úřady. Informoval o tom deník New York Times.

Těžaři zlata se měli brutálním činem pochlubit v jednom z barů u hranic s Kolumbií. „Byly to vulgární hospodské řeči. Dokonce se holedbali, že těla rozsekali a naházeli je do řeky,“ popsala listu The New York Times Leila Silvia Burger Sotto-Maior z vládní agentury Funai, která má na starosti ochranu místních domorodců.

Mělo jít o domorodce z brazilské oblasti Vale do Javari, kteří se živí sběrem vajec v okolí řeky a na těžaře narazili úplnou náhodou. Do té doby s civilizací neměli žádný kontakt. Těžaři se v hospodě pochlubili i vyřezávaným pádlem, které jim ukradli. Tvrdili také, že domorodce zmasakrovali „v sebeobraně“.

Případem se už zabývá brazilská policie. „Vyšetřování probíhá, ale to území je rozlehlé a přístup tam velmi omezený,“ sdělil listu žalobce Pablo Luz de Beltrand. Podle něj se dříve takové věci nestávaly, teď už ale jde o druhý podobný případ od začátku roku. Policisté přitom ještě neuzavřeli ani ten první.

Podobné ohavné činy mohou mít spojitost s vládnutím prezidenta Michela Temera, který jde svými dekrety těžařům na ruku. Jedním z těchto výnosů zrušil rezervaci Renca (Reserva Nacional do Cobre e Associados) o rozloze asi 47 000 kilometrů čtverečních, což je oblast větší než například Dánsko. Díky tomu by tam tak mohly začít těžit nerostné bohatství, včetně zlata, železa, mědi a manganu, soukromé firmy. Dosud tak může činit pouze stát, který ale v oblasti prakticky netěží. Dekret zneplatnil federální soud, vláda se ale hodlá bránit.

Video: Domorodci na ostrově Severní Sentinel

sores ( 12. září 2017 11:53 )

djaba: přesně tak, lépe bych to nenapsal, chudáci ti slabší!!!!!!

djaba ( 12. září 2017 10:08 )

 Celá historie lidstva je psána krví slabších .

oliiiii3 ( 11. září 2017 19:56 )

Měli ty těžaři zežrat, však jim nic neudělali, snad je pořádně odsoudí, je to dobytek horší než ty domorodci.

cid2000 ( 11. září 2017 18:46 )

...to je pořád dokola!Kdo má podíl v těchto těžebních společnostech?...od kus je ten kapitál? Je to stejné jako při osidlování Ameriky nebo objevení! Čeká je stejný osud!!!....nějaká falešná demokracie,humanita,zákony,spravedlnost je v žádném případě neochrání nikdy!!!...vše to jsou jen falešné kecy o ničem!!!

sores ( 11. září 2017 17:18 )

Tohle dokážou jedině mužský,masakrovat a znásilňovat!!! Kéž by je policie pochytala a také zmasakrovala!

Zobrazit celou diskusi