Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Švýcarsku do sebe vletěly dva vlaky. Na místě je nejméně 30 zraněných

Autor: všm, jer, ČTK - 
11. září 2017
16:13

Srážka vlaků na nádraží ve švýcarském Andermattu si v pondělí před polednem vyžádala 30 zraněných. Ke kolizi došlo při přeřazování lokomotivy, informovala agentura SDA. Vážnost zranění ani rozsah škod nejsou zatím známy, ale na místo byly vyslány sanitky i policie.

Město Andermatt se nachází v horské oblasti kantonu Uri v centrálním Švýcarsku a místní dráhu mají v oblibě hlavně turisté. Zatím není jasné, zda jsou turisté i mezi zraněnými. „Žádný zraněný není v ohrožení života,“ řekla mluvčí kantonální policie.

Nehoda se stala v 11:39 SELČ během manévru, při němž měla být lokomotiva přes souběžnou kolej přesunuta ze zadní části vlaku dopředu, oznámila regionální železniční společnost Matterhorn Gotthard Bahn.

Vlak zajišťuje spojení mezi Disentisem a Andermatt a v 11:28 SELČ měl odjet ve směru na Disentis. Protože je Andermatt konečnou stanicí, měla být předtím lokomotiva přemístěna z jednoho konce soupravy na druhý, ale místo toho z neznámých důvodů do vagonů narazila, řekl mluvčí železniční společnosti. Lokomotiva podle něj v okamžiku nárazu jela rychlostí 15 až 20 kilometrů za hodinu.

Souprava kromě lokomotivy zahrnovala pět vagonů, v nichž byla zhruba stovka cestujících. Kantonální policie zahájila vyšetřování nehody a zřídila horkou telefonní linku pro příbuzné pasažérů. Kvůli nehodě byla uzavřena silnice mezi městy Göschenen a Andermatt.

Společnost Matterhorn Gotthard Bahn zajišťuje spojení mezi Zermattem, který je výchozím bodem k hoře Matterhorn, a městem Disentis, které leží zhruba 140 kilometrů jižně od Curychu. Na 144 kilometrech překonává převýšení více než 3300 metrů.

radelin ( 11. září 2017 16:29 )

"Ve Švýcarsku do sebe vletěly dva vlaky." Ještě včera vlaky jezdily po kolejích a dneska už lítají. Tomu se říká pokrok.

Desterz ( 11. září 2017 16:28 )

Inu, co se také dá čekat, když tam vlaky podle Plesku létají...

Zobrazit celou diskusi