Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hurikán Irma odvaneme větráky, hecovali se Američané. Nápadů měli víc

Autor: Mii - 
11. září 2017
18:30

Hurikán Irma má v Karibiku a floridské části USA na svědomí desítky mrtvých a další stovky tisíc lidí připravil o domov a elektřinu. V oblasti způsobil historickou pohromu. Některé karibské ostrovy jsou kompletně zpustošeny, na Floridě vládne stav přírodní katastrofy. Zoufalí obyvatelé se snažili s živlem bojovat i netradičními metodami – například ho hromadně odvát větráky, kouřit jeho směrem nebo na něj střílet. I když možná jen z recese.

„Všichni namiřte větrák na hurikán Irma, abychom ho společně odváli,“ zní název události na Facebooku, ve které se Američané navzájem vyzývají k hromadnému puštění větráků. Když se jich aktivuje dostatek zároveň, hurikán se odfoukne zpět, zní ambiciózní plán. Podle organizátorů akce stačí i obyčejný fén, každá snaha se cení.

Událost přilákala už přes 61 tisíc účastníků, kteří sdíleli fotografie svých větráků namířených směrem k hurikánu. Přesně podle plánu. Jiní účastníci vyzývali ostatní, ať se snaží zprávu šířit dál. „Všichni se musíme podílet! Můj je dost silný, snad pomůže,“ motivovali se navzájem lidé u fotografií a přidávají značku #unitedwefan (společně foukáme).

Někteří uživatelé dokonce do plánu přidávali strategii. „Nemiřte ty větráky na jihovýchod. Irma se tím jen ještě více roztočí. Musíme více myslet,“ varoval jeden z diskutujících.

„Mohutný kouř zažene hurikán“

Vedle větráků přišli Američané s dalšími nápady. Jeden z nich nabádal lidi, aby kouřili směrem k hurikánu. „Vyjděte ven a splňte svoji občanskou povinnost. Udělejte co největší dým, který hurikán zatlačí zpět. Lidé na kontinentální Americe, kuřte na jihovýchod směrem ke Floridě. Lidé v centrální Americe, kuřte na severovýchod,“ stojí v popisku další události na Facebooku, jejíž název zní: „Všichni kuřte směrem k Irmě“.

Myšlenka je podobná jako u větráků. Kouř, který lidé vyrobí, by měl Irmu ve své mohutnosti zatlačit zpět. Použít se mohou jak klasické cigarety, tak elektronické (jsou lepší, mají větší dým) nebo vodní dýmky.

Šerifové varují: Nestřílejte

Zatímco kouření a větráky jsou ve vztahu k ostatním obyvatelům, kteří si nepřejí se podobných aktivit účastnit, relativně bezpečné, jinde už byla ve střehu i policie. Akce s názvem „Všichni střílejte po Irmě“ požadovala, aby majitelé střelných zbraní po nebezpečném živlu vystřelili. A naši se tací, kteří řekli, že to udělají.

Nápad přitom původně vznikl čistě z recese. „Založil jsem tu událost z nudy a lehké naštvanosti na hurikán. Myslel jsem si, že když se tomu zasmějeme, tak se nám uleví. Jenže lidé to začali brát vážně, i když je to zjevný nesmysl. Člověk je v téhle zemi občas opravdu překvapený,“ řekl autor Ryon Edwards webu Metro US.

Floridští šerifové tak museli vydat prohlášení, ve kterém obyvatele před střílením varují. „Aby bylo jasno, na Irmu za žádných okolností nestřílejte. Může to dopadnout hodně lze,“ napsal například na Twitteru šerif floridské oblasti Pasco. Přiložil i diagram, ve kterém ukazuje, proč je střelba nebezpečná. Nejen že se při volné střelbě do prostoru vždy může někomu něco stát, ale u hurikánu se může kulka silou větru vrátit a zranit původního střelce.

Irma v pondělí zeslábla na stupeň čtyři a míří na stát Georgia. Její síla je stále ničivá. Na Floridě o víkendu připravila na čtyři miliony domácností o elektřinu, 6,5 milionu lidí bylo evakuováno. Americký prezident Donald Trump v reakci vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy, díky kterému mohou lidé žádat o federální pomoc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi