Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oceán zmizel: Hurikán Irma si s sebou z Baham odnesl i vodu, z oceánu zbylo jen dno

Autor: Darina Jíchová - 
10. září 2017
17:12

Hurikán Irma měl takovou sílu, že se mu podařilo do sebe vtáhnout i vodu z pobřeží Baham, meteorologové vysvětlili, že nízký tlak v centru bouře způsobil, že voda začala stoupat a ustupovat od pobřeží. Fotky a videa zvláštního fenoménu zaplňují sociální sítě, podle posledních zpráv se voda na vysušené pláže už pomalu vrací.

Odborníci obyvatele Baham ujistili, že se voda vrátí, nebude se však jednat o přílivovou vlnu. „Nemůžu tomu uvěřit, jsem na Long Islandu, na Bahamách a v oceánu není voda!“ sdílela na Twitteru uživatelka @Kaydi_K. Nebyla jediná, koho překvapil tento úkaz. Jedná se o jeden z mnoha následků hurikánu Irma, se kterým se ostrované musí vyrovnat.

Podívejte se, jak vypadají vyschlé bahamské pláže: 

Další uživatel Twitteru vyfotil, jak vypadá pláž s vodou a jak bez ní. Jev lze pozorovat na vícero místech. Hurikán zasáhl Bahamy v pátek a svou silou pozměnil strukturu oceánského dna kolem Long Islandu, ale to by se během pár dní mělo vrátit do svého přirozeného tvaru.

Něčeho podobného byli svědky i obyvatelé Floridy, voda zmizela i z několika pláží v Miami. Hladina vody ustoupila a poklesla skoro o metr, hurikán Irma už dorazil na jižní ostrovy Floridy a pevninská část státu taktéž pociťuje její sílu. Vítr vyvrací stromy a láme vedení. Do krytů se na Floridě podle záchranářů uchýlilo 127 000 lidí, kteří nechtěli nebo neměli kam utéct, jen na Floridě je bez proudu milion domácností.

Hurikán Irma při postupu na sever nabírá na rychlosti a blíží se k jihozápadnímu pobřeží Floridy. Oznámilo to dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Upozornilo, že Irma vyvolává život ohrožující vichr na většině poloostrova bez ohledu na aktuální postup. Bez proudu je už téměř dva miliony lidí, starosta Tampy vyhlásil zákaz nočního vycházení.

Obyvatelům města adresoval dramatické varování. „Pro tuhle bouři jsme dnes ground zero,“ uvedl na Twitteru s odkazem na pojmenování místa, kde stály trosky newyorského Světového obchodního střediska zničeného po teroristickém útoku z roku 2001. „Je čas se připravit, tahle bouře nás udeří do tváře,“ napsal.

kukuku ( 11. září 2017 15:48 )

Bůh není blbec, protože není vůbec.

zednik ( 11. září 2017 15:13 )

Tím by se potvrdily výpočty amerických i ruských vědců, že se Rudé moře opravdu mohlo před Mojžíšem na pár hodin rozestoupit. A stačil na to vítr o rychlosti 101km/h.

janejaneja ( 11. září 2017 13:21 )

opencard: Mně také..

naidka ( 11. září 2017 07:59 )

Včera ve zprávách komentovala tu apokalypsu jejich reportérka, držící se kovového zábradlí, aby ji to nesmetlo a opodál kolem ní projeli dva kluci na kole...

senil666 ( 11. září 2017 06:32 )

Obrovská tragédie. Miliony lidí museli být evakuovány. Držím Floriďanům palce.Prezident Danald Trump šel příkladem a daruje milion dolarů charitativním organizacím, aby pomohli obětem hurikánu. Bohužel některé Hollywoodské hvězdy využívají lidskou tragédii k politickým účelům. Šílená Jennifer Lawrence tvrdí, že hurikán je boží trest za zvolení Donalda Trumpa. Tohle je už vážne šílené, kam až jsou ochotni celebrity v Hollywoodu zajít... http://www.epshark.cz/clanek/123/jennifer-lawrence-hurikan-je-bozi-trest-za-trumpa

Zobrazit celou diskusi