Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce Američanů chtějí střílet na hurikán Irma. Vtípek se zvrhl a zaplavil sociální sítě

Autor: jer - 
9. září 2017
19:57

Americký stát Florida v neděli zasáhne hurikán Irma. Tisíce lidí se evakuují, tisíce jiných lidí mají ale zřejmě jiné plány. Na Facebooku vznikla událost s názvem „Střílení na hurikán Irma.“ Účast na satirické události potvrdily desítky tisíc lidí a nikdo neví, kolik z nich bere svoji účast vážně.

Obyvatel Floridy Ryon Edwards (22) z legrace na Facebooku založil událost, ve které humorně vyzývá ke střelbě na hurikán Irma. V popisu události píše: „Hej, tak tahle hloupě vypadající větrná mrcha jménem Irma se na nás chce vytahovat. Pojďme jí ukázat, že my střílíme první.“ Střílet na hurikán mají lidé prý „z nudy a kvůli uvolnění stresu,“ řekl Ryon pro BBC. Na sociálních sítích koluje také schématický návod, jak mají lidé střílet po hurikánu. Prý je lepší střílet po směru otáčení, nikoliv proti směru.

„Floridský domorodec v první linii proti hurikánu Irma“

Úspěch satirické události Ryon nečekal. „Nikdy jsem si nepředstavoval, že se z toho stane něco většího, než jsem já. Stalo se z toho něco tak trochu mimo moji kontrolu,“ řekl médiím. Ke vtipkování se přidala řada dalších uživatelů, stránku události tak zaplnily humorné příspěvky. Kolik lidí událost bere vážně, není jisté. V sobotu večer na „události“ potvrdilo účast přes 24 tisíc lidí, dalších 52 tisíc projevilo zájem.

Detailní infografika popisuje, jak při střelbě po hurikánu minimalizovat riziko, že se projektil vrátí a zasáhne střelce:

Na Floridě nyní probíhá rozsáhlá evakuace. Podle floridského guvernéra Scotta by lidé měli svá obydlí opustit do nedělního odpoledne. Hurikán Irma oslabil ze čtvrtého na třetí stupeň, oznámila v sobotu americká meteorologická služba. Varovala zároveň, že cestou z Kuby k floridskému pobřeží Irma znovu zesílí. Do krytů na jihu Floridy se už uchýlilo přes 50 000 lidí, kteří odmítli evakuaci.

Zobrazit celou diskusi