Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka s těhotnou dcerou rozjely „gang kverulantů“. Zbohatly na stížnostech v hotelu

Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2017
21:06

Deborah Cameronová (59) a její dcera Laura Joyceová (28), která je v osmém měsíci těhotenství, byly v úterý zatčeny na Mallorce, policie provedla razii v jejich luxusním rodinném domku na předměstí Bendinatu a objevila potřebné důkazy pro jejich zadržení. Ženy vymyslely téměř dokonalý podvod, najaly PR tým, který měl přesvědčovat britské turisty, aby podali stížnost na otravu jídlem, podle britského zákona každá taková stížnost musí být finančně vykompenzována. 

Těhotná Joyceová dnes byla před soud předvedena v želízkách, společně s dalšími podezřelými čelí závažnému obvinění. Všichni členi jejího „gangu“ jsou pravděpodobně Britové. Španělská policie zveřejnila fotky a video z místa zatčení. Na záběrech je vidět, jak policisté prohledávají šuplíky a kontrolují dokumenty. Matka s dcerou byly po výslechu propuštěny. Slyšení nebylo přístupné veřejnosti. Soudce rozhodne o tom, zda budou obvinění propuštěni na kauci, nebo zůstanou ve vazbě.

Podívejte se na záznam policejní razie v domě podezřelých:

Lidé z jejich „gangu“ měli přesně rozdělené role. Najatí lobbisté měli přesvědčovat ostatní turisty, aby si vymysleli, že na dovolené měli otravu jídlem. Ujistili je, že jim pomohou získat nějakou kompenzaci, peníze se pak dělily mezi turisty a podvodnice. Členi PR týmu dostali 50 liber za každého přesvědčeného turistu.

Počátkem turistické sezony zaplavila Mallorcu vlna stížností na střevní potíže, místní hotely to stálo kolem 50 milionů liber. Podle všeho byli všichni navedeni vychytralou Joyceovou a její partou. S případem přišli na policii právníci řetězce Mac Hotels, zhruba 800 turistů podalo na jejich hotel stížnost kvůli otravě jídlem. Hotel by vyplacení odškodnění vyšlo na 4 miliony liber, proto se rozhodli jednat.

Policisté se případem zabývají od května, tento týden prohledali několik domů ve městech Palma a Calvia. Mluvčí policie řekl, že ředitelé hotelů v Alcudii uvedli, že britští turisté podávají hromadné stížnosti na jejich podniky. „Turisty naverbovali takzvaní ‚lístkaři‘, jsou to lidé, co rozdávají letáky s informacemi, jak snadno získat peníze. Jedna lež jim vydělá i několik tisíc liber,“ uvedl.

Celý koloběh se podle výpovědí opakoval každé léto, Britové si zaplatili hotel all-inclusive, během pobytu bylo vše v pořádku, ale když se vrátili domů, zpětně podali stížnost a vydělali si. Četníci proto začali sledovat podezřelou skupinku lidí. „Při razii jsme zajistili dokumenty, počítače a další důkazy, které snad budou stačit k usvědčení podvodníků, skupinka si za tři roky přišla asi na 55 milionů liber.“

Španělská vláda viní skulinku v britském právu, která stanovuje, že stížnost osoby britské národnosti musí být odčiněna finanční kompenzací. Nicméně předložená žádost nemusí být podložena žádným důkazem, soud většinou rozhodne ve prospěch žádajícího.

Podvodníci měli doupě uprostřed nejluxusnější čtvrti Mallorce – v místě, kde má vilu i bývalý anglický fotbalista Jamie Reknapp. „Mám na ostrově krásný domek s výhledem na moře,“ chlubila se Londýňanka Cameronová svým kamarádkám. „Žiju si tu spokojeně, mám tři úžasné děti a dvě rozkošná vnoučátka, co víc si přát.“ Matka a dcera vlastní noční klub a hospodu v populárním letovisku Magaluf.

Svědkem zatčení Joyceové byl i její manžel Stuart, který situaci odmítl komentovat. Joyceová i její matka popírají, že by měly s podvody cokoliv společného. Jisté pochybnosti však vyplynuly, když se jí místní reportér zeptal na její auto, které je registrováno na firmu zapletenou ve zločinu, přiznala, že ho vlastní už několik let. Rychle však dodala, že ta firma už roky neexistuje.

V červnu byl na Mallorce zatčen další Brit, kterého policie podezřívala, že nabádá turisty, aby podávali stížnosti na hotely, ale jestli patří do gangu Joyceové a její matky, není zatím prokázané.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi