Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Merkelovou létala i rajčata. Na východě Německa ji vypískali odpůrci

Autor: ČTK, Mii - 
7. září 2017
11:46

Pravděpodobně nejhorší den předvolební kampaně. Tak na středu bude vzpomínat německá kancléřka Angela Merkelová, kterou v saském Torgau a braniborském Finsterwalde za skandovaní hesel „vypadni“ a „zrádkyně národa“ vypískali její odpůrci. Merkelová však kritiku ustála a v obou případech projev dokončila. Ve čtvrtek o tom informovala agentura DPA. Kancléřka je často terčem projevů odporu kvůli své otevřené imigrační politice.

Pro kancléřčinu Křesťanskodemokratickou stranu (CDU) byla středa jedním z nejkrušnějších vystoupení na jejím dosavadním turné před volbami, které budou 24. září. Merkelová ve svém zhruba půlhodinovém proslovu hovořila mimo jiné o daňové politice, boji proti terorismu a šancích na vzdělání.

Ještě před jejím příchodem však na kancléřku na náměstí v polabském Torgau vyřvávali podle DPA stoupenci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) a pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD). Celý projev pak strávili bučením. 

Merkelová se na protestující obrátila hned na začátku projevu. V jiných zemích by prý byli lidé rádi, kdyby mohli demonstrovat za tak demokratických podmínek. „A proto můžeme být vděční, že dnes v Německu máme demokracii a svobodné volby. Jiné národy o tom jen sní,“ prohlásila.

Letěla rajčata, lidé hajlovali

Podle odhadů se v Torgau sešlo několik stovek odpůrců Merkelové. Dohromady tam byly nahlášeny tři demonstrace proti CDU. AfD sem dokonce svezla své přívržence autobusem.

VIDEO: Z politiky Merkelové jsou nadšeni zejména uprchlíci, kteří často skandují její jméno.

Video  Dav uprchlíků skandoval „Mama Merkel“. A hledal, kudy do Evropy.  - Blesk - Václav Lang
Video se připravuje ...

V braniborském Finsterwalde o něco později večer pak byla přijata hlasitým pískotem, který provázel celou její následující řeč. „Merkelová musí pryč“, hulákali narušitelé předvolební akce s transparenty jako „Uzavřete hranice“ nebo „Banánová republika“.

Dva muži ve věku 36 a 39 let podle policie hajlovali a nyní je proti nim vedeno vyšetřování, stejně jako proti dalším dvěma mužům, kteří se do ostatních účastníků shromáždění pustili pěstmi. Zároveň ale Merkelové tleskaly stovky jejích příznivců, když vcházela na řečnickou tribunu.

Na předvolebním mítinku v Heidelbergu na západě země na Merkelovou předtím vyletěla z publika rajčata. Po incidentu zůstalo na jejím oděvu několik menších skvrn.

Merkelová favoritem voleb i přes nadávky

Merkelová při setkání s voliči čelí pískotu a nadávkám poměrně často. Například i na konci srpna v Quedlinburgu na ni její odpůrci, kteří byli z řad příznivců protiimigrační AfD, pískali a křičeli, že je lhářka a zrádkyně národa.

Ve volbách se Merkelová uchází o čtvrtý kancléřský mandát. Hlasování podle průzkumů veřejného mínění i přes zmíněné projevy nesouhlasu jasně vyhraje.

Nezadat ( 8. září 2017 13:57 )

Škoda rajčete,cihla by stačila.

MILLLIS ( 8. září 2017 00:49 )

No, vsak AfD je taky moznost... jeste si to treba necham projit hlavou...Ale asi zustanu u SPD Porad lepsi, nez nejit volit vubec...

marlen52 ( 7. září 2017 16:47 )

no konečně pochopili že je zle ještě bych ji předhodila migrantům a bez ochranky

sores ( 7. září 2017 16:33 )

Je to ošklivej chlap v sukni,brrr! Zničí celou Evropu!!

naidka ( 7. září 2017 15:48 )

Já se divím, že na ni ještě nebyl spáchán atentát. Ta ženská způsobila tolik zla, že v lidech vzbuzuje bezmocnou nenávist a nejtemnější myšlenky...

Zobrazit celou diskusi