Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odpůrkyně Merkelové na truc odešla z debaty. V Německu vzplály před volbami vášně

Autor: pet, CTK - 
6. září 2017
11:42

Kritizují Angelu Merkelovou, chtěli by ji sesadit z trůnu německé kancléřky. Teď však nevydržela jejich zástupkyně s nervy. Nebo jen chtěla na sebe oputat pozornost? Volební vůdkyně protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová v úterý večer odešla z předvolební debaty, kterou živě vysílala veřejnoprávní televize ZDF. Někteří odborníci však vnímají krok Weidelové jako úmysl.

Odchodu Weidelové předcházel spor s generálním tajemníkem Křesťanskosociální unie (CSU) Andreasem Scheuerem, který chtěl vědět, jestli se politička AfD distancuje od svých kolegů Alexandera Gaulanda a Björna Höckeho.

Gauland, který je vedle Weidelové druhým volebním vůdcem strany, v srpnu prohlásil, že by bylo dobré zbavit se Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci. Höcke zase v minulosti hovořil o tom, že památník holocaustu v centru Berlína je „památník hanby“, kvůli čemuž čelil problémům i uvnitř AfD, kterou pozorovatelé označují za pravicově populistickou.

Scheuer právě Höckeho v úterní debatě označil za pravicového radikála, načež se Weidelová sebrala a opustila k hlasité nelibosti diváků televizní studio, v němž byli zástupci všech stran, které mají šanci dostat se do parlamentu. Později Weidelová zkritizovala jednu z moderátorek debaty Mariettu Slomkovou za údajně neprofesionální chování.

Mediální odborník Jo Groebel vidí za nečekaným postupem Weidelové volební taktiku, díky níž získá pro svou stranu další pozornost a navíc ji znovu postaví do role oběti, která se snaží bojovat proti etablovaným politickým stranám.

AfD má ve volbách 24. září velmi dobré šance dostat se poprvé do parlamentu. V aktuálních průzkumech má podporu kolem devíti až deseti procent voličů.

Zobrazit celou diskusi