Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Část bojovníků ISIS se vzdala a převáží je autobusy. Konvoj se však dostal do potíží

Autor: ČTK, Mii - 
4. září 2017
17:55

Až na okraj východosyrského města Dajr az-Zaur, které z velké části ovládá teroristická organizace Islámský stát, se dostala syrská armáda a její spojenci. Je to jedno z posledních velkých měst, které IS ovládá. Džihádisté z ISIS cítí porážku a hromadně se vzdávají, jen minulý týden zaplnili 17 autobusů. 

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) v pondělí oznámila, že se vojáci dostali až k okraji města obléhaného lidmi z IS.

Vojáci se nyní snaží probít pozicemi obléhatelů k základně brigády 137, která je jako jediná enkláva v rukou vládních sil. Proti IS bojují vojáci zvenčí a zevnitř ti, kteří jsou na základně. Podle SOHR se lidé z IS ještě nestáhli. Na místě žije 93 tisíc lidí, které už několik let zásobuje syrská armáda a OSN ze vzduchu.

Džihádisté v autobusech

Provinční guvernér Muhammad Ibráhím Samra řekl, že očekává, že se vojáci na místo dostanou v úterý večer. „V řadách Islámského státu panuje zmatek, nemají vedení ani žádné rozkazy z centra,“ citovala agentura Reuters jednoho z velitelů syrských jednotek. Syrská agentura SANA oznámila, že obrana IS v Dajr az-Zauru se hroutí.

Do Dajr az-Zauru se minulý týden také vydal konvoj 17 autobusů plný bojovníků IS, kteří se vzdali armádě u libanonské hranice a přistoupili na dohodu s armádou, že se nechají do města evakuovat. Odtud se chtěli dostat do Búkamálu na irácké hranici, ale postup jim zkomplikovaly boje, konvoj čítající 600 osob se musel rozdělit. Deset autobusů uvízlo mezi územím kontrolovaným vládou a IS a zbylé se vrátily do oblasti kontrolované vládou.

Armáda se zmocnila i ropného pole

IS vstoupil do provincie Dajr az-Zaur v roce 2013 a tamní vojenskou základnu a přilehlou čtvrť obklíčil v následujícím roce. Jakmile se teď začala šířit zpráva o blížící se armádě, propukly uvnitř enklávy oslavy.

Samra sdělil agentuře Reuters, že přes dlouhodobé obležení město funguje. V provozu jsou pekárny i úřady a dvakrát týdně je dodávána voda. Přísun potravin je podle něj každodenní. SOHR v pondělí také ohlásila, že se armáda zmocnila i ropného pole Al-Charáta, které se nachází západně od Dajr az-Zauru.

Syrské jednotky, jež podporuje ruská armáda a také Írán a libanonský Hizballáh, postupují proti radikálům rovněž v Rakce a na jihu v Homsu. Do bojů o Rakku jsou zapojeny také arabské a kurdské jednotky, které podporuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

hnnn ( 4. září 2017 19:48 )

Za chvíli bude tenhle z*kuvenej dobytek v Německu!

eiben ( 4. září 2017 19:19 )

vzdali se a v ruce na fotce drzi samopaly. Tak jak je to?

Zobrazit celou diskusi