Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stane se Harvey nejdražším hurikánem v historii? Škody se odhadují na 3,9 bilionu

Autor: ČTK, mah - 
3. září 2017
16:29

Hurikán a tropická bouře Harvey možná způsobil v Texasu větší škody než v roce 2005 hurikán Katrina. Podle texaského guvernéra Grega Abotta by se účet za hurikán a záplavy mohl vyšplhat až na 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Guvernér to řekl v rozhovoru pro televizní stanici Fox News. 

„Geografická oblast a populace zasažená ničivým hurikánem a záplavami je mnohem větší, než tomu bylo u Katriny,“ řekl guvernér.

Šéf Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long označil Harveyho za budíček pro všechny americké státy a také místní úřady, neboť nemohou s financováním záchranných a rekonstrukčních prací spoléhat jen na federální rozpočet, ale musí také ze svých zdrojů zajistit peníze pro fondy ke krytí mimořádných událostí.

Long prozatím podle Reuters odmítl sdělit, kolik FEMA bude na obnovu škod od Kongresu USA žádat. Dodal, že zákonodárci dobře vědí, co je třeba nyní učinit.

Americký ministr financí Steven Mnuchin mezitím varoval, že financování pomoci se může opozdit, pokud Kongres rychle nenavýší strop pro vládní výdaje. „Bez zvýšení dluhového limitu si nejsem jistý, že budeme schopní tento měsíc poslat do Texasu peníze na rekonstrukce,“ řekl Mnuchin.

Prozatím Trump požádal Kongres o uvolnění 7,85 miliardy dolarů (192,4 miliardy korun), které budou určeny jako počáteční pomoc na obnovu území poškozených přírodní katastrofou.

VIDEO: Škody kromě živlů působí i lidé, kteří se vydali rabovat obchody, v Houstonu kvůli tomu vyhlásili zákaz vycházení

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi