Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

KLDR děsí Jižní Koreu. Soul chce rozšířit vlastní balistické střely

Autor: ČTK, pk - 
2. září 2017
08:50

Z důvodu severokorejské ozbrojené hrozby nyní zvažuje Jižní Korea rozšířit možnosti vlastního programu balistických střel. Jihokorejský prezident Mun Če-in tedy jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody. Právě touto dohodou se Soul dobrovolně zavázal nevyvíjet střely s doletem větším než 800 kilometrů. V sobotu o tom informoval úřad jihokorejské hlavy státu, napsala agentura Reuters.

Severokorejský vývoj balistických střel a jaderných zbraní vyvolává obavy Soulu, ale také Japonska či Spojených států. Mun proto jednal s Trumpem o možnostech posílení obrany. Bílý dům k tomu uvedl, že Trump vyslovil předběžný souhlas Soulu, aby si mohl za miliony dolarů nakoupit americké vojenské vybavení.

Jižní Korea v roce 2001 přistoupila k Systému kontroly raketových technologií (MTCR), což je neformální dohoda 35 států, která chce bránit šíření balistických raket a střel s plochou dráhou letu. Podle revize z roku 2012 se Soul vzdal vývoje střel, které unesou náklad těžší než 500 kilogramů a které dokážou doletět více než 800 kilometrů. Jižní Korea k nově požadované úpravě ujednání sdělila, že chce zvýšit dosavadní omezení nákladu.

Reuters poznamenal, že Bílý dům dohodu MTCR nezmínil, ale jen uvedl, že prezidenti obou zemí chtějí posílit obrannou spolupráci a také jihokorejské obranné kapacity.

KLDR otestovala novou mezikontinentální střelu, Američané s Jihokorejci odpověděli vystřelením svých raket:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi