Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chemička poničená záplavami znovu vzplála. Otřesou Texasem další exploze?

2. září 2017
08:04

Nad chemickou továrnou firmy Arkema se v noci na sobotu objevil silný černý kouř a mohutné oranžové plameny. V areálu jsou uskladněné látky, které jsou bez chlazení nestabilní. Ve čtvrtek továrnou otřáslo několik výbuchů, následně tam vypukl požár.

Arkema uvedla, že povodně způsobené bouří Harvey zaplavily záložní generátory, což vyřadilo z provozu chlazení, které bránilo organickým peroxidům, aby vzplály. V pátek večer podle jednoho z manažerů firmy Richarda Rennarda vzplály dva kontejnery a v závodě je jich ještě dalších šest, které mohou začít hořet.

V závodě bylo uskladněno kolem 227 000 kilogramů kapalného organického peroxidu v několika tancích. Zatím není jisté, kolik ho již vyhořelo, napsaly agentury AP a Reuters.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. Zaměstnanci firmy byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometru s předstihem evakuováni.

prycsnima ( 2. září 2017 08:54 )

 Mě dělají starosti chemické látky svrženy USA bombardéry na VIETNAM v sedumdesátých letech minulého století.

Zobrazit celou diskusi