Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump si mne ruce, do měsíce budou první prototypy zdi s Mexikem. Vyjdou na 484 milionů

Autor: Darina Jíchová - 
1. září 2017
17:31

Donald Trump vybral čtyři společnosti, aby postavily prototyp zdi, kterou prezident plánuje oddělit Spojené státy od Mexika. Modely budou dlouhé i vysoké 9 metrů, hotové by měly být v nadcházejících měsících, oznámil to na konferenci zástupce celní a pohraniční stráže Ronald Vitiello.

Strážníci pak stráví další dva měsíce testováním zdí, zda jsou odolné proti předmětům, které by mohly porušit jejich strukturu. Cena prototypů se vyšplhala na 22 milionů dolarů. Zeď byla hlavním bodem Trumpovy volební kampaně.

Modely by měly celní stráži pomoci vybrat nejvhodnější design pro finální verzi. „Testy nebudou zahrnovat pouze estetiku, budeme zkoušet, zda zeď vydrží penetraci, například vrtání, zda ji lze přelézt a podobné věci,“ uvedl Vitiello. Co se týče penetrace, popsal, že budou používat pouze nástroje, které má každý doma, ne nic extrémního. Při testech jim převážně půjde o kamerový systém.

První prototyp by měl být připraven do 30 dnů. Vybrány byly společnosti z Alabamy, Arizony, Texasu a Mississippi. Vitiello si není jistý, zda má alespoň jedna z nich nějaké zkušenosti se stavbou hraničních předělů. Do konkurzu se přihlásilo více než 200 podniků, nejprve byly vybrány ty, které postaví betonovou zeď, firmy pracující s jiným materiálem budou zvoleny příští týden.

agfor ( 1. září 2017 17:54 )

Zase musí amíci něco zkoušet. Přitom by stačilo, aby se Donald zeptal svojí ex, jak vypadal plot kolem ČSSR, který bychom díky Deutsche Milka, zase potřebovali.

Zobrazit celou diskusi