Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podivná vražda diplomata: Vyšetřoval záhadné zmizení letu MH370, věděl příliš?

Autor: Mii - 
1. září 2017
21:00

Ačkoli se o zmizelém letounu MH370 společnosti Malaysia Airlines z roku 2014 již nemluví a pátrání bylo oficiálně ukončeno, vyšetřování stále probíhá. Do minulého týdne se na něm podílel i malajský diplomat Zahid Raza, který převážel z Madagaskaru do Malajsie nově nalezené trosky letadla. Někdo jej ale cestou zavraždil. Na internetu se okamžitě objevily spekulace, že diplomat zemřel kvůli informacím, které se během vyšetřování dozvěděl, píše News.co.au.

Malajský honorární konzul Zahid Raza byl zastřelen v madagaskarské metropoli Antananarivo 24. srpna. Komunikoval zde s amatérským detektivem Blainem Gibsonem, který svůj čas tráví shromažďováním trosek letounu. Ty se vyplavují právě na madagaskarském a mosambickém pobřeží.

Gibson čerstvě nalezené trosky předal Razovi a ten se vydal na cestu do Kuala Lumpuru za malajskými vyšetřovali. Ještě než se dostal na letiště, byl zavražděn.

Podle Gibsona je načasování zvláštní. Že existuje skupina lidí, kteří si vyšetřování nepřejí, ví, jelikož sám v minulosti dostal několik vyhrůžek smrtí. Zastrašit se ale nechat nechce, proto se po vraždě diplomata rozhodl své poznatky sepsat na blog.

„Z důvodů ochrany zúčastněných osob jsem nechtěl o nových zjištěních veřejně mluvit dříve, než se trosky dostanou bezpečně do Malajsie. Udála se ale strašlivá věc. Podle dohody mezi Madagaskarem a Malajsií má převoz trosek na starost Zahid Raza, malajský honorární konzul v Madagaskaru. Někdo ho 24. srpna zavraždil,“ napsal detektiv na svém blogu.

Rozhodně to nebyla náhoda, tvrdí doktor

Důvod ke znepokojení vidí i doktor Victor Iannello, jenž patří mezi nezávislé odborníky, kteří mezi lety 2014 a 2016 pomáhali malajské vládě s vyšetřováním. „Raza pravidelně převážel mezi Madagaskarem a Malajsií nalezené trosky. Chystal se k tomu i tentokrát. Načasování té vraždy je hodně podezřelé,“ uvedl pro News.co.au.

Malajský letoun MH370 zmizel v srpnu 2014 na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě nesl 239 osob. Dlouho nebylo jasné, co se s ním stalo, ani kde. Po několika měsících vyšetřování byly nakonec na jihovýchodním pobřeží Afriky nalezeny trosky.

Dosud ale chybí trup letadla i černá skříňka, takže stále není jasné, co zřícení do moře způsobilo. Postupem času se proto vyrojila řada konspiračních teorií, které za zmizením letadla vidí vše od teroristů po úmyslné sestřelení vládou. Smrt diplomata tito vyznavači jasně vnímají jako varování, že kdokoli se přiblíží k pravdě o osudu letu MH370, je odstraněn.

Vražda jako pomsta?

Místní média ale tvrdí, že vražda s vyšetřováním zmizení letadla vůbec nesouvisí. Podle francouzského webu ZINFOS 974 byl Raza zavražděn v rámci odplaty za jeho spoluúčast na únosu Indo-Pákistánců (známých jako Karen) z roku 2009.

„Zahid Rada byl tehdy manažerem logistické firmy Z & Z Center v hlavním městě Madagaskaru. V zemi je jeho jméno spojeno s únosem členů komunity Karen. Dokonce za to v jeden čas seděl ve vězení,“ píše web.

Iannello ale odmítá, že by se něco takového stalo. „Spojitost mezi Razou a únosem Karenů se nikdy nepotvrdila. Může to být obyčejná dezinformace. Snad se časem dozvíme pravdu. Jak Francie, tak Malajsie – země, se kterými je spojen – o jeho smrti záhadně mlčí,“ sdělil doktor.

Gibson mezitím řeší, kdo trosky letadla dopraví do Malajsie místo diplomata.

Takhle v roce 2014 probíhalo hledání trosek letounu MH370:

Video  Co způsobilo pád letadla MH370?  - Tomáš Polák, Reutes, Youtube.com
Video se připravuje ...

tgbg ( 2. září 2017 18:42 )

Zatím se nenašly žádné konkrétní trosky zmizelého letouny. Skvělé ruské satelitní snímkování také nic nezaznamenalo. Bodejť by zaznamenalo, letadlo stojí(dozajista už přemalované) na nějaké ruské letecké základně na Sibiři a pan diplomat spolu s pasažéry sedí někde poblíž v koncentráku.

snehulak ( 1. září 2017 22:30 )

Zatím se nenašly žádné konkrétní trosky zmizelého letouny. Skvělé americké satelitní snímkování také nic nezaznamenalo. Bodejť by zaznamenalo, letadlo stojí(dozajista už přemalované) na nějaké americké letecké základně v Tichomoří a pan diplomat spolu s pasažéry sedí někde poblíž v koncentráku.

Zobrazit celou diskusi