Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sebevražedná epidemie mezi mladými: Na Zélandu se jich zabilo už 606

Autor: Darina Jíchová - 
1. září 2017
12:18

Zemí se šíří sebevražedná horečka, jedná se hlavně o dospívající. Nový Zéland je stát s největší mírou sebevražd mladých na světě, ročně se tam zabije pětkrát více lidí než ve Velké Británii. Číslo mrtvých neustále narůstá, a proto se někteří z pozůstalých rozhodli o tomto trendu veřejně promluvit.

Tři ženy šly ještě dál, na počátku srpna se obrátily na vládu, každá z nich přišla o dítě mladší 25 let. „Ztratily jsme naše milované, přežíváme jen díky odvaze, musely jsme si položit složitou bolestivou otázku, zda za sebevraždu dětí můžeme my, a odpovědět na ni. Prosíme vás, abyste našli stejnou kuráž a pomohli nám zlepšit péči o duševní zdraví našich spoluobčanů, politika musí jít stranou, když stovky novozélandských dětí umírají,“ psaly ve svém dopise.

Politické strany napříč svým spektrem zpracovávají strategie na snížení sebevražd, zvláště v rámci volební kampaně. Jacinda Ardernová z Novozélandské strany práce připomněla, že každý zná nejméně jednoho člověka, který má psychické problémy nebo uvažuje o sebevraždě. „Včera jsem stála v plné místnosti mladých lidí, zeptala jsem se, jestli znají někoho takového, všichni se přihlásili. Nebudu spokojená, dokud to nezlepšíme,“ řekla Ardernová. Labouristé věnují fondu péče o mentální zdraví 8 miliard dolarů, jestli budou zvoleni.

Vládnoucí Národní strana byla obviněna z toho, že je tento problém nezajímá. Ministr zdravotnictví Jonathan Coleman uvedl, že vše konzultuje s poradci. Byla stanovena komise, která má ministerstvu doporučit správný postup v této problematice. Stávající vláda však nedostála svým slibům a podle ekonomů zdravotnictví nemá dostatek prostředků, aby mohlo zajistit pomoc všem, kteří ji potřebují. Novozélanďané nyní hledají alternativní řešení.

Mnozí lidé tvrdí, že před dětmi by se nemělo o sebevraždě mluvit, druzí zastávají zcela opačný postoj. Čím více o tomto tématu děti vědí, obzvláště pak to, kam se obrátit, pokud mají nějaký problém, který nechtějí řešit s rodiči, tím menší je podle nich pravděpodobnost, že se mladiství nakonec rozhodnou se zabít.

Rodiny zasebevražděných prosí o pomoc

Samara Readová (16) přišla o tři své vrstevníky a sama nyní trpí depresemi, věří, že jediným způsobem, jak z toho ven, je otevřeně o problému mluvit. Říká, že lidé jako ona, a jako byli její přátelé, potřebují motivaci a naději. Vyzvala premiéra Billa Englishe, aby si zkusil, jaké to je být v její kůži, a teprve potom se rozhodl, zda s rostoucím počtem zemřelých bude něco dělat.

Suzy Taylorová, jejíž dcera Georgia MacBeathová (†19) se vloni zabila, veřejně promluvila o její sebevraždě. Dívka byla nalezena doma v garáži v bezvědomí. Kolem domu právě projížděli kněz a doktor, kteří si všimli, že je něco v nepořádku, k nim se připojil další pár, jenž se pohyboval v okolí. Celkem se ji pokoušelo oživit 10 lidí, nejednalo se o žádnou nehodu, Georgia si svou smrt naplánovala, ale nakonec skončila v nemocnici na přístrojích, od kterých ji musela odpojit její rodina. „Viděla jsem jí v očích, že chce zemřít. S depresí bojovala tři roky,“ řekla Taylorová.

„Každé ráno, když se probudím, uvědomím si, že Georgia zemřela. Ta bolest je hrozná a není nic, co by ji utišilo, ponesu si ji s sebou až do konce života, nikdo mi nemůže pomoct,“ svěřila se tisku. Není to poprvé, co se jejich rodina musela vyrovnat se sebevraždou, v roce 1995 si vzal život manžel Taylorové a v roce 2001 pak její nejlepší kamarádka. „Musíme o tom mluvit. Dospívající děti potřebují naši pomoc, musíme jim dát něco, na co se budou moct těšit,“ dodala Taylorová.

Lidé si přejí upozornit na zvyšující se počet sebevražd, začíná se mluvit o národní tragédii. Na břehu jezera Rotorua rodiče a přátelé sebevrahů nashromáždili pár bot za každého z nich. Projekt podporuje zdravotnická organizace YesWeCare a jeho cílem je zvýšit povědomí společnosti o nutnosti zajistit mladým dostatečnou pomoc.

sores ( 1. září 2017 18:39 )

Pravda je,že za totáče si děti uměli hrát a měli 100x více pohybu a muselo se pracovat!! Dnes děti od 1 třídy dřepí u PC na hrách,tablety, mobily atd. Prostě nuda,nuda a zase nuda. Každý se baví sám u těchto přístrojů, už se pomalu ani nekomunikuje,a kdo za to může??? Jedině společnost nikdo jiný. Fakt se svět žene do záhuby!

agfor ( 1. září 2017 17:44 )

To budou určitě potřebovat nové pracovní síly, takže se jim pár set pasáků koz a velbloudů ze Sýrie bude hodit.

Desterz ( 1. září 2017 16:54 )

Pochopili, kam celý svět směřuje a rozhodli se toho neúčastnit.

hasickajana ( 1. září 2017 16:41 )

těžko věřit, že by někdo z Turnova mohl být takový debil

kiwi65 ( 1. září 2017 16:11 )

 Nebojte se nic za chvilku je to u nás.Co mají asi tak mladý dělat?Vysoký školy chrlí nekontolovatelně spousty nepoužitelných lidí.Co asi tak budou dělat???Všichni budou špičkový manažeři,doktoři atd. půl roku po škole?????Skončí v politice jako poslanci?????To by jsme jim museli živit tak milion. ....

Zobrazit celou diskusi