Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brexit je ve slepé uličce. Jednání váznou, Británie odmítá finanční závazky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
31. srpna 2017
15:48

Třetí kolo vyjednávání o brexitu nepřineslo žádný zásadní posun. Novinářům to řekl vyjednavač EU Michel Barnier, který zdůraznil, že obě strany tlačí čas. V Bruselu se nachází i expremiér Tony Blair, Britové se bojí, že chce napadnout výsledky referenda. Theresa Mayová všechny ujistila, že po brexitu rozhodně ve funkci nekončí.

Barnier uznal, že od pondělí, kdy třetí jednací kolo začalo, byl dosažen posun v některých dílčích tématech, například v problematice přeshraničních pracovníků či už existujících sporů u unijního soudu. On i britský vyjednavač David Davis dali najevo, že konkrétní plody přinesla od ostatních bodů jednání částečně oddělená diskuse o budoucím režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Podle Barniera je ale zřejmé, že britská strana uznává své finanční závazky vůči EU jen do doby svého odchodu z Unie, nehodlá plnit závazky přesahující datum 29. března 2019, a to včetně například společných záruk za půjčky třetím zemím. Stávající víceleté finanční období, s jehož podobou Britové jako člen EU souhlasili, přitom končí až v roce 2020.

Čtvrteční skeptické Barnierovy poznámky přišly poté, co on i zástupci Evropské komise včetně jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera, veřejně za nedostatečné a příliš obecné označili britské podkladové dokumenty a návrhy k jednání. Podle Barnierových slov Londýn žádá nemožné, vyjednavač například odmítl, že by stát, který není součástí vnitřního trhu EU, měl možnost ovlivňovat jeho právní podobu.

Britský vyjednavač Davis před novináři přístup svého týmu označil za daleko pružnější a pragmatičtější. Otázky související s podobou britského odchodu z EU podle něj neoddělitelně souvisí s problematikou budoucího uspořádání vzájemných vztahů. Unijní stranu opět vyzval k větší „pružnosti“, která by umožnila pokrok v rozhovorech.

O budoucnosti se ale ostatních 27 zemí Unie hodlá bavit až poté, co bude v nynější první fázi jednání dosažen „dostatečný pokrok“ v klíčových otázkách samotného brexitu. Jde především o finanční vyrovnání, kde se nejčastěji hovoří o částce okolo 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč), práva unijních občanů v Británii po jejím odchodu z bloku a právě problematiku Severního Irska.

Tony Blair se na „tajňačku“ sešel s Junckerem. Je to zrádce, píší britské noviny

Tony Blair se také sešel s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, nicméně se neví, co přesně bylo předmětem jejich rozhovoru. Oficiálně měl být na tématu Blízký východ, Libye a evropská ekonomika a politika, což by samozřejmě mohlo zahrnovat i brexit. Muži jsou prý velmi dobří přátelé a rozhodně se nejedná o žádnou konspiraci.

Určité okolnosti ale napovídají něčemu jinému. Jejich setkání se odehrává ve stejné době, kdy končí vyjednání mezi Michelem Barnierem a Davidem Davisem. Mnozí euroskeptičtí poslanci se bojí, že Blair chce zvrátit rozhodnutí referenda, svým proevropským postojem se nikdy netajil. Někteří toto setkání vidí jako zradu.

Mluvčí Evropské komise Alexandr Winterstein však prohlásil, že se nejedná o nic zvláštního, Juncker se často schází se svými blízkými přáteli. „Předseda je v neustálém kontaktu se svými přáteli a kolegy a Tony Blair je jedním z nich, znají se léta,“ uvedl Winterstein.

Mayová ještě nekončí, řekla, že své funkce se jen tak nevzdá

Předpokládalo se, že Mayová bude premiérkou pouze do roku 2019, tedy do vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Včera ale řekla, že nemá v úmyslu odstoupit. Uvedla na pravou míru všechny zvěsti o tom, že se v létě 2019 chystá opustit Downing Street, místo toho oznámila, že je před ní ještě spousta práce.

Na dotaz, jestli Konzervativní stranu povede i v příštích volbách, odpověděla ano. „Jsem tu na celé období a možná ještě na jedno, nevzdám se.“ Její slova by mohla rozpoutat ohnivou diskuzi hlavně v otázce vedení strany, většina kolegů bude ochotná přijmout její postavení v čele konzervativců, protože se bojí, že jakýkoliv rozpor by vedl k dalším volbám a vítězství Jeremyho Corbyna.

„Dostala jsem nás do téhle situace a hodlám nás z ní taky vytáhnout, ve funkci setrvám tak dlouho, dokud mě v ní budete chtít,“ řekla po zpackaných volbách. Zatím se mezi konzervativci neobjevil nikdo, kdo by se mohl chopit moci. Strana se pravděpodobně obává toho, že změna vůdce by mohla ohrozit také jejich záměry v jednáních s Evropskou unií.

Bývalý vůdce Konzervativní strany William Hauge varoval kabinet, že nástupce Mayové bude prakticky outsider. Lord Hauge jim doporučil, aby se koncentrovali na svou vlastní práci a na to, aby ji odváděli dobře. „Ti, kteří jednají za jejími zády, se vůdci nikdy nestanou. Měli by jí radši pomoct,“ řekl Hauge v rozhovoru s BBC.

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi