Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo evakuuje 70 tisíc lidí. Pokusí se zneškodnit obří bombu „Trhák“

Autor: Darina Jíchová - 
31. srpna 2017
14:29

V centru Frankfurtu našli tento týden dosud nevybuchlou bombu z druhé světové války. Pyrotechnici jsou připraveni ji v neděli zneškodnit. Kvůli operaci bylo evakuováno nejméně 70 tisíc lidí, technici uvedli, že letecká puma je prozatím stabilizovaná, ale je možné, že při ukvapené manipulaci může dojít k výbuchu.

Zneškodnění obrovské bomby vážící přes 1800 kilogramů je naplánované na víkend. Jedná se o největší operaci tohoto typu, která byla kdy provedená. Kolem 70 tisíc obyvatel Frankfurtu bylo požádáno, aby opustilo svoje domovy.

Britské střele prý během války Němci přezdívali „Wohnblockknacker“, volně přeloženo do češtiny tedy „Trhák“, protože měla takovou sílu, že byla schopná srovnat se zemí několik ulic. Zbraň byla nalezena v úterý při stavebních pracích na Goethově univerzitě.

Policie střeží místo nálezu, ale uklidnila místní s tím, že zatím jim nehrozí žádné nebezpečí. Podle odborníků se jedná o bombu HC 4000, kdy iniciály HC stojí pro anglické označení high capacity.

„Kvůli velkému obsahu výbušnin jsme zvolili rozsáhlá bezpečnostní opatření,“ uvedla policie. Ulice Wismarer je velmi blízko centra a nedaleko se nachází i frekventovaný obchodní dům Zeil. Do bomb tohoto typu se často přidávaly ampule s acetonem, hrozí proto nebezpečí výbuchu. Pyrotechnici jsou připraveni i na řízenou explozi, okolí by bylo nicméně téměř zničené.

Od války uplynulo více než 70 let, ale k nálezům nevybuchlých bomb v Německu dochází poměrně často, podle záznamů jich je v zemi asi 150 tisíc. V minulosti při jejich detonaci bylo zabito několik lidí, dosud největší operace zneškodnění bomby proběhla o loňských Vánocích, kdy bylo z okolí města Augsburg evakuováno 54 tisíc lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi