Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli záplavám v USA explodovala chemička, okolí evakuovali: „Oheň je výbušný“

Autor: ČTK, mah - 
31. srpna 2017
07:53

Bouře Harvey, která tento týden pustošila americký stát Texas, zeslábla. Podle amerických meteorologů jde už pouze o tropickou níži. Stále však hrozí záplavami, které tento týden páchaly škody především v texaském Houstonu. Tam voda vyřadila chlazení v chemičce Arkema, kde kvůli tomu nyní hrozí výbuchy nebezpečných látek, k prvnímu došlo již dnes ráno.

Z vyklizené chemické továrny u Houstonu je hlášena exploze a stoupá z ní kouř. Svědci zaslechli dva výbuchy, potom se z chemičky vyvalil černý kouř. Zaplavený podnik je bez proudu a nemůže ochlazovat nebezpečné chemikálie. Výbuchu podle jeho šéfa nešlo zabránit.

­­­Firma dostala informaci o situaci ve dvě hodiny ráno místního času (v 9:00 SELČ). Podle houstonského serveru Chron bylo nutné hospitalizovat zástupce šerifa města Crosby, kde se továrna nachází. Muž se nadýchal kouře. Devět dalších zaměstnanců úřadu odjelo do nemocnice z preventivních důvodů.

„Upozorňujeme místní občany, že materiál skladujeme na několika místech v podniku a že hrozí další výbuchy. Prosíme, aby se nevraceli do evakuované zóny, dokud úřady neohlásí, že je to bezpečné,“ uvedla Arkema v prohlášení.

Šéf továrny o možnosti výbuchu již varoval

„Přišli jsme o klíčové chlazení materiálů, které nyní mohou explodovat a následně způsobit silný požár,“ řekl šéf továrny Rich Rowe o uskladněných látkách, které je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. 

Oheň bude výbušný a intenzivní

Arkema provoz v Crosby pozastavila v minulém týdnu ještě předtím, než Harvey jako hurikán vstoupil na texaské pobřeží. V továrně od té doby bylo jedenáct pracovníků, kteří ale v úterý museli rovněž odejít.

Rowe řekl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. Výbuch podle něj nastane, jakmile začne stoupat teplota; počítá se s tím, že to bude v příštích šesti dnech. „Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní,“ řekl.

Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce. Očekává se, že nejintenzivnější bude požár v objektu samotném, ale z preventivních důvodů už byli evakuováni lidé z oblasti v okruhu 2,5 kilometru. Federální úřad pro letectví vydal dočasný zákaz přeletů v blízkosti podniku.

Harvey slábne, ale stále je nebezpečný

Harvey, který nejdříve jako hurikán udeřil na Texas a který jako bouře vstoupil do Louisiany, nadále slábne, nyní ztratil intenzitu bouře a stal se tlakovou níží. Oznámilo to ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) americké Národní středisko pro hurikány (NHC), které nicméně nadále varuje před přívalovými dešti a s tím souvisejícími záplavami.

Harvey slábne rychleji, než původní předpovědi očekávaly. Tropickou níží se podle středečního odhadu měl stát až ve čtvrtek ráno místního času, nakonec se tak ale stalo ještě ve středu večer místního času.

Harvey byl v 19:00 místního času (02:00 SELČ) v centrální části Louisiany a postupoval severovýchodním směrem rychlostí 13 kilometrů za hodinu. Živel doprovází vítr o rychlosti 55 kilometrů v hodině.

Zkáza, kterou s sebou Harvey přináší, nesouvisí s rychlostí větru, ale především s přívalovými lijáky, které ho doprovází. To především v Texasu vyvolalo rozsáhlé záplavy. Podle NHC hrozba katastrofických záplav na jihovýchodě Texasu a také v některých částech jihozápadní Louisiany trvá.

Zobrazit celou diskusi