Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodilého Brita vyhazují z vlastní země. Jeho rodiče se totiž nevzali

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2017
18:13

Shane Ridge (21) strávil ve Velké Británii celý život, narodil se tam a nikdy nepochyboval o tom, že je Brit. Až do minulého týdne, kdy obdržel nařízení, aby zemi opustil. Imigrační oddělení mu v dopisu vysvětlilo, že není občanem Spojeného království. Pokud neuposlechne, hrozí mu vysoká pokuta nebo vězení.

Shane pochází z anglického Lancashiru, kde žil celý život. Jeho matka Sue se narodila v Austrálii, kde byli zrovna její rodiče - Britové - na dovolené. Později dostala britské občanství.

Úřady jej zřejmě kontaktovaly z důvodu, že jeho rodiče nebyli manželé, když se narodil, a tudíž nemá žádné oprávnění dlouhodobě pobývat v Británii, stojí v dopisu.

Podle britského práva dítě, které se narodilo před červencem 2006 a jehož otec je Brit, získá britské občanství jen v případě, že jeho rodiče jsou manželé. To je jediný důvod, proč jej zákon neshledává občanem Spojeného království. Nyní si musí zažádat o trvalý pobyt, sdělil deníku The Guardian.

Shane v Británii chodil do školy, volil a platil daně jako každý spořádaný občan. „Je to neskutečné, je to zatím jediný dopis, který jsem v téhle záležitosti obdržel. Úplně mě to zaskočilo, chtějí, abych odešel z mojí rodné země,“ řekl. „To mě děsí, dobrovolně opusťte Spojené království, píší, nevím, co na to říct. Napsali mi, že mi berou můj řidičský průkaz, nemůžu už ani řídit,“ dodal.

„Jsem z toho zmatený, musel bych tu nechat celou rodinu a odstěhovat se do země, kterou neznám. Nerozumím tomu, narodil jsem se tady, chodil do školy, pracuju tady a platím daně i pojištění. Společně s přítelkyní jsme si pronajali dům, otevřel jsem si účet v bance a to všechno bez problémů,“ svěřil se v talk show Good Morning Britain.

Shane také řekl, že poprvé se s nějakými obtížemi setkal, když si chtěl nechat udělat pas, aby mohl vycestovat, ale jeho žádost byla bez vysvětlení zamítnuta. Zkusil tak zažádat o australský pas, to se mu podařilo, při výdeji ho však upozornili, že by bylo vhodné, aby se po dovolené vrátil rovnou do Británie.

Nic jiného nenasvědčovalo tomu, že mu bude hrozit vyhoštění ze země. Nyní si musí podat žádost o britské občanství nebo aspoň o povolení k pobytu a doufat, že mu úřady dovolí tu zůstat.

Shane je samozřejmě naštvaný, ale hlavně má velké obavy o budoucnost. Celý život dodržoval všechny zákony a teď tohle. „Bojím se, rodiče tvrdí, že všechno dobře dopadne, ale já mám strach, moje přítelkyně Jodie je v šoku. Všichni se obáváme toho, co bude dál,“ řekl.

„Mám sourozence, kteří mají dvojí občanství, ale moje nejmladší sestra je prakticky v té samé situaci jako já, protože máma si jejího otce také nevzala,“ uvedl.

„V tom dopise mi napsali, že už nemám přístup ke svému účtu, neplatí ani moje zdravotní pojištění,“ dodal. Imigrační oddělení odmítlo poskytnout jakýkoliv komentář, nicméně jsou v kontaktu se Shanem Ridgem, pomáhají mu se žádostí o dlouhodobý pobyt.

iFender ( 30. srpna 2017 20:50 )

Hlavne,ze Pakistanci a jina sebranka jim nevadi.Jednou na to dojdou.Mimo to Australie krasna zeme Sydney ,Melbourne,Perth,Brisbane ,Adeleide nebo Crain etc. ocean,priroda...zije se tam dobre,pocasi fantastico a preskocit z anglictiny k australske anglictine neni tak velky problem.Australani si sve hranice chrani pred emigranty to neni jak "U Merklove"!

smeagol ( 30. srpna 2017 19:00 )

Mezi nami, prchala bych z Britanie do Australie rychlosti blesku.

pp10 ( 30. srpna 2017 18:56 )

Ale c.m.o.u.d.i jim tam nevadi.... no to je teda mooooooc prima.......

Zobrazit celou diskusi