Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidské hyeny! Policie chytá pachatele „ohavných rabování“, obětí bouře Harvey je 30

Autor: ČTK, mah - 
30. srpna 2017
06:34

Počet mrtvých při hurikánu Harvey vystoupal už na třicet, uvedl Zhe New York Times. Počet hlášených obětí se však dle různých zdrojů liší. Během noci přibyly další tři hlášené oběti z texaského okresu Harris. Americké úřady se přitom obávají, že počet obětí stále není konečný. Vedle toho se řeší i obavy z rabování.

Bilance obětí hurikánu zatím není konečná a úřady se obávají, že po opadnutí vody objeví větší počet mrtvých. Televize Fox News ve svém propočtu uváděla v úterý nejméně 15 mrtvých, přičemž do bilance započítala i šestičlennou rodinu, která údajně utonula ve voze.

Počet mrtvých během rozsáhlých záplav nejméně na třicet. S odkazem na místní zdroje z Texasu to napsal The New York Times. Agentura AP uvádí, že mrtvých je 18, houstonský server Chron píše, že mrtvých je více než 20. Bilance obětí hurikánu zatím není konečná a úřady se obávají, že po opadnutí vody objeví větší počet mrtvých.

Server Chron přinesl jména identifikovaných obětí. Jsou z texaských okresů Harris, kam spadá Houston, dále z Galvestonu a Montgomery. Podle newyorského listu je mezi mrtvými šedesátiletý houstonský policista Steve Perez, který se utopil v autě, když jel do služby.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl na tropickou bouři. Odhaduje se, že živel napáchal největší škody v historii USA.

Obavy z rabování

Starosta Houstonu, který rekordní záplavy tvrdě postihly, vyhlásil přitom zákaz nočního vycházení, aby zamezil hrozícímu rabování v evakuovaných budovách. Opatření bude platit každou noc do odvolání od půlnoci do 5:00 místního času, upozornil Sylvester Turner. Termín posunul, aby umožnil záchranářům pokračovat ve vyprošťování lidí z míst odříznutých velkou vodou.

Velitel houstonské policie Art Acevedo vzkázal potenciálním zlodějům: „Nejezděte do Houstonu, protože vás chytíme. A ujišťuji všechny, kdo se pokusí těžit z příležitosti, že je to ohavné a že uděláme vše pro to, abyste dlouho nespatřili denní světlo.“ Stanice CNN ohlásila, že 14 zlodějů už bylo zatčeno.

Pomohlo se tak již více než 13 tisícům lidem v Houstonu a jeho okolí. Naposledy museli svoje domovy opustit právě obyvatelé okresu Harris, kteří žijí v okruhu 2,4 kilometru od chemického závodu francouzského koncernu Arkema. Místní hasiči upozornili, že opatření je preventivní z obav, že by mohl v závodě vypuknout požár, ze kterého by se mohl rozšířit toxický dým.

Bouře se vrací nad pevninu

Houston navíc trápí nedostatek míst pro evakuované, o pomoc se zřízením nových středisek proto požádal federální vládu. Celkově již vyhledalo nouzové ubytování více než 17 tisíc lidí. V největší houstonské hale sloužící k různým masovým akcím a výstavám se ubytovalo 9000 osob, což je dvojnásobek oproti plánovanému počtu.

Během dneška by se Harvey podle meteorologů měl nad pevninu opět vrátit, a to v oblasti hranic Texasu s Louisianou, které zalévá hustý déšť. Situace v Houstonu zůstává kritická. Hladina vody ve městě se navíc může ještě zvýšit, neboť kapacita ochranných nádrží Addicks a Barker je plná. Voda v nádrži Addicks pak od úterý volně přetéká přes hráz.

sores ( 30. srpna 2017 10:38 )

Hyenám okamžitě sekat ruce. Jen zrůda dokáže krást u postiženého!

Zobrazit celou diskusi