Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za prodej či nošení igelitek tučné pokuty. Omezení v srdci Afriky dopadá i na turisty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. srpna 2017
13:33

Po několika letech odkladů vstoupil v Keni v platnost zákaz igelitových sáčků a tašek. Kdokoli, kdo by ode dneška prodával, vyráběl nebo nosil igelitové sáčky nebo tašky, riskuje pokutu v přepočtu až zhruba 830 tisíc korun nebo vězení až na čtyři roky, informoval zpravodajský server BBC.

Vláda je přesvědčena, že zákaz pomůže chránit životní prostředí. Výrobci igelitových tašek a sáčků ale tvrdí, že zákaz bude znamenat ztrátu 80 tisíc pracovních míst.

Poslední slovo měl v pátek soud, který zamítl odvolání proti zákazu. Odhaduje se, že obyvatelé Keni používali asi 24 milionů igelitových sáčků měsíčně. Stejný zákaz igelitových sáčků a tašek už přijaly další africké země, například Jihoafrická republika, Rwanda či Eritrea.

Igelitky v žaludcích zvířat

Hromady použitých igelitek jsou běžnou věcí nejen v Keni, ale i v dalších afrických zemích. Zvířata se v nich často pasou a Program pro životní prostředí OSN tvrdí, že na jatkách v Nairobi je z dobytku vytahováno spoustu igelitu, jedná se o 20 tašek na krávu. Panuje strach, že hovězí může být kontaminované. Keňská ministryně životního prostředí Judy Wakhunguová uvedla, že rozklad igelitové tašky zabere něco mezi 20 a 1000 lety.

„Igelitové tašky jsou zatím tím nejhorším, s čím jsme se v našem programu na odstraňování a zpracování odpadů setkali, musíme tento problém odstranit,“ řekla Wakhunguová. Podle reportérky BBC Anny Soyové se Keňa snaží zákazu přizpůsobit, obchody nyní nabízejí látkové tašky asi za 2 koruny, nicméně na trhu se stále používají igelitové.

V tomto případě se přitom jedná již o třetí pokus prosazení zákazu za posledních 10 let. Firmy, které balí své produkty do igelitu, zákonu nepodléhají. Nejvyšší soud minulý týden zamítl případ dvou dovozců igelitových tašek s tím, že životní prostředí je důležitější než obchodní zájmy. Cestovatelé, kteří do Keni přiletí s igelitovými sáčky nebo taškami například z duty free obchodů, je budou podle nových pravidel muset odevzdat na letišti.

mart33 ( 28. srpna 2017 22:07 )

No vida, ušetří za ropu a ještě na tom vydělají. Afrika však má ta specifika že odpad tam nikdo neřeší.

Zobrazit celou diskusi