Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Merkelová si dál stojí za uprchlickou politikou: „Bude to trvat, ale uspějeme“

Autor: jer, ČTK - 
27. srpna 2017
19:38

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag hájila své rozhodnutí přijmout v roce 2015 do Německa více než milion uprchlíků. Prohlásila, že svého postupu nelituje a že by všechna důležitá rozhodnutí z roku 2015 učinila znovu stejným způsobem.

„Byla to mimořádná situace a já jsem učinila rozhodnutí na základě toho, co jsem z politického a humanitárního hlediska považovala za správné,“ uvedla Merkelová v rozhovoru zveřejněném v dnešním vydání listu. Připustila nicméně, že Německo po určitou dobu nemělo dostatečnou kontrolu nad svými hranicemi.

Merkelová rovněž uvedla, že bude nadále usilovat o spravedlivé přerozdělování uprchlíků v rámci Evropy, protože Itálie a Řecko v důsledku své geografické polohy nesou na svých bedrech nepřiměřeně velkou zátěž uprchlické krize. Odmítání migrantů některými státy ve střední Evropě je podle kancléřky v rozporu s duchem Evropy. „Překonáme to. Bude to vyžadovat čas a trpělivost, ale uspějeme,“ prohlásila.

Evropská komise v červenci zahájila druhou fázi řízení proti Česku, Maďarsku a Polsku, které odmítají přijímat uprchlíky na základě stanovených kvót. Pokud tyto země neprokážou vůli plnit své povinnosti v souvislosti s přijímáním žadatelů o azyl podle kvót, mohl by spor skončit u soudu EU a případně pokutou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině