Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po krušné noci hurikán zeslábl. Texasu však hrozí katastrofální záplavy

Autor: simao, ČTK - 
26. srpna 2017
15:14

S následky úderu hurikánu Harley na pevninu USA se vypořádají v oblasti Texasu, kromě zraněných se počítají především škody na budovách, autech či elektrickém vedení. Po dramatické noci plné obav přišlo ráno a s ním dobrá zpráva. Hurikán zeslábl ze čtvrtého na první stupeň a změnit by se mohl na nikoliv tak ničivou tropickou bouři.

Hurikán Harvey několik hodin poté, co dnes nad ránem SELČ udeřil na pobřeží amerického státu Texas, rychle zeslábl ze čtvrtého až na první, nejnižší stupeň pětibodové škály. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na Národní středisko pro hurikány (NHC).

Varuje však nadále před možnými velkými záplavami způsobenými vydatnými dešti, jež živel provázejí.

Lidé s čísly na rukách

Před svým zeslábnutím stihl Hurikán Harvey způsobit řadu problémů. Na 200 tisíc lidí v Texasu skončilo bez elektrického proudu, hurikán poničil řadu budov či zaparkovaných aut. 

Jedním z nejvíce postižených míst se stalo město Rockport. Hlášeni jsou ranění, lidé se tam však připravovali i na nejhorší. A to i během probíhajících evakuací.

„Ti, kteří se rozhodli zůstat – což je nešťastné – by si měli udělat jistý druh příprav. Označit své paže permanentními fixy. Ať si dají na ruce číslo sociálního zabezpečení a svá jména,“ vyzval zástupce starosty Rockportu Patrick Rios. A uvedl, že město opustilo na 60 procent osob dle televize WFAA8.

Místo hurikánu tropická bouře

Harvey podle NHC na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Větry ale začaly rychle slábnout, podle posledních zpráv až na 144 kilometrů za hodinu.

Meteorologové předpokládají, že ještě dnes by se Harvey mohl z hurikánu změnit v tropickou bouři. Hurikánové středisko nicméně upozorňuje, že nebezpečí je stále velké, neboť zatím větrné poryvy mají místy intenzitu přes 190 kilometrů v hodině.

Kromě toho NHC varuje před „katastrofálními záplavami“ v několika následujících dnech. Podle odhadů by do středy mohlo spadnout až 760 milimetrů srážek a místy dokonce až metr.

V pobřežních oblastech by navíc Harvey mohl vzedmout až čtyřmetrové záplavové vlny. V jihotexaském městě Victoria a na dalších místech dosud spadlo přes 228 milimetrů srážek, zaznamenala agentura AP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi