Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ISIS začíná téct do bot: Irácké vládní síly ovládají 70 % Tall Afaru

Autor: ČTK, var - 
26. srpna 2017
12:24

Irácké vládní jednotky už mají pod kontrolou 70 procent města Tall Afar na severu Iráku. Oznámil to irácký ministr zahraničí Ibráhím Džaafarí na společné tiskové konferenci se svým francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem a francouzskou ministryní obrany Florence Parlyovou. Tall Afar ovládali od června 2014 členové teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Jde o poslední větší město v Iráku, kde IS drží pozice.

Vládní ofenziva za znovudobytí dříve asi dvousettisícového Tall Afaru začala 20. srpna. V pátek bylo oznámeno, že irácké síly prolomily obranu ISIS a dostaly se do centra města, kde podle šéfa operací dobyly mimo jiné Citadelu. Tuto historickou pevnost dříve ISIS používal jako vězení pro ženy a dívky, které nutil ke sňatkům se svými členy.

Francouzský ministr zahraničí a ministryně obrany mají během návštěvy Iráku s místními vládními představiteli hovořit mimo jiné o boji proti ISIS a o obnově země. Francie je hlavním partnerem USA v mezinárodní koalici bojující proti ISIS v Iráku a v sousední Sýrii.

Tématem irácko-francouzských jednání by podle diplomatických zdrojů citovaných agenturou AFP mohla být i otázka kurdského referenda o nezávislosti, které irácká autonomní oblast Kurdistán chystá na 25. září a které by mohlo Irák opět destabilizovat.

Video  Irák ve Fallúdži útočí proti IS: OSN má strach o civilisty  - Reuters
Video se připravuje ...

Velemak ( 26. srpna 2017 15:27 )

Aby, náhodou, IS nebyl zničen, naši kamarádi z SS a SA budou "NÁHODOU" bombardovat iráckou armádu a "NÁHODOU" shodí pár desítek tun zbraní a několik tanků zástupcům IS!!! Vždyť IS je produkt SS-Teroristů!!!!

Zobrazit celou diskusi