Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nenechte to hrát si na zahradě, chtějí sousedé po matce autistického syna. Ten „mluví“ jen skřeky

Autor: Darina Jíchová - 
25. srpna 2017
21:37

Jessica Greenová (27) obdržela anonymní dopis od svých sousedů, ve kterém si stěžují na nesnesitelný hluk ozývající se z její zahrady. Psali, že už mají dost, když si „to“ hraje venku. Nelidské označení „to“ patřilo jejímu synu Henrymu (3), který je autista. Chlapec je schopný komunikovat pouze pomocí skřeků, nebo neverbálně.

Greenová se zhrozila, zároveň ji dopis rozzuřil, sousedé psali, že zvuky, které chlapec vydává, je ruší. Pokud s tím matka něco neudělá, hrozí, že podají oficiální stížnost. Greenová je žena v domácnosti, vzdala se kariéry, aby se mohla postarat o svého nemocného syna. Nejvíce ji dopálilo, když chlapce častovali přídomky jako nechutný, autor dokonce vyjádřil obavu, zda rodiče nezanedbávají péči o dítě, když takhle řve.

O autismu vznikl nedávno český dokument Děti úplňku. Podívejte se na jeho ukázku:

Dopis i svou odpověď na něj sdílela Greenová na Facebooku. „Milá sousedko,“ začínal, „rádi bychom rodiče, který je zodpovědný za to řvoucí dítě, upozornili, že už toho máme dost. Leze nám to na nervy, je dost sobecké, když to dovolíte. Přesahuje to meze, řev je slyšet i ve vedlejší ulici, všichni o tom mluví.“ Dále tam stálo, že sousedi nemají na zahradě svůj klid a nemůžou venku relaxovat a užívat si hezké počasí.

„Doufali jsme, že z toho kluk vyroste, proto jsme to minulý rok strpěli, berte to jako varování před tím, než půjdeme k nájemní správě,“ tím dopis končil. Greenová v anglickém Berkeley žije se svým partnerem Joshem Smithem (29) a jejich dětmi, dcerou Halle (7) a malým Henrym. Čin sousedů chce použít ke zvýšení povědomí o autismu.

„Bydlíme na pozemku, který patří místní správě, je to hezká oblast a doteď to pro nás byla i milá komunita,“ napsala na Facebooku Greenová. „Myslela jsem, že pokud by nastal problém, řešil by se osobně, přímo. Je to hrozné, měli se jako první zeptat, jestli je dítě vůbec v pořádku, když takhle křičí,“ dodala. „Ujišťuji vás, že obě naše děti milujeme, „řev“, který slyšíte, je jediný způsob, jak mi můj syn může sdělit své pocity.“

Podívejte se na ukázku z českého dokumentu Děti úplňku:

„Je možné, že jde o útok jednotlivce? Ne, všichni sousedé sdílí tento postoj. Několik z místních za mnou přišlo a podpořilo mě. Ráda bych této situace využila ke zvýšení povědomí o autismu. Lidská nevědomost vede k rychlým a chybným závěrům,“ zakončila svou reakci na pobuřující dopis.

tgbg ( 26. srpna 2017 09:54 )

Ten náš pán z hradu taky vydává jenom skřeky.

clarabella ( 26. srpna 2017 01:40 )

 Jako matka tu ženu na chápu. Na druhou stranu, pokud to její dítě vydává skřeky, které jsou slyšet do sousední ulice, tak by měla i matka pochopit, že to není příjemné a že to muže obtěžovat okolí. Kamarádka má syna autistu a jít s nim někam je opravdu o nervy, takže k sousedům mám větší pochopení.

Zobrazit celou diskusi