Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povstalci zaútočili na stanoviště policie. Po útoku muslimů 71 mrtvých v Barmě

Autor: ČTK, var - 
25. srpna 2017
08:55

Nejméně 71 mrtvých si podle nové bilance vyžádaly útoky muslimských povstalců na policejní stanoviště v barmském Arakanském státě. Mezi oběťmi je 12 příslušníků bezpečnostních sil a 59 rebelů, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní úřady. Povstalci z řad menšinového etnika Rohingů, které čelí v Barmě dlouhodobě diskriminaci, v noci na pátek zaútočili na 24 policejních stanovišť a pokusili se proniknout na vojenskou základnu.

Nové útoky znamenají významné vystupňování násilí v konfliktu v Arakanském státě od loňského října. Tehdy podobné útoky přiměly barmskou armádu k mohutné kampani proti Rohingům, která vyvolala obvinění ze závažného porušování lidských práv od světových organizací a přiměla 87 000 Rohingů uprchnout ze svých domovů.

Situace je v Arakanském státě napjatá od roku 2012, kdy zde propukly střety mezi buddhisty a muslimy.

Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Tvrdí, že to jsou nelegální přistěhovalci ze sousedního Bangladéše, ačkoli žijí v zemi už po generace. Proto příslušníkům zhruba milionové menšiny odmítá udělit občanství a omezuje jejich svobody. Po násilnostech z roku 2012 byly ze svých domovů vyhnány desetitisíce Rohingů.

Expert Andor Šándor radí, jak přežít útok teroristů:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi