Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejhorší práce světa? Ruský velvyslanec. Za 8 měsíců 4 zemřeli

Autor: Darina Jíchová - 
24. srpna 2017
11:01

Mirgayas Širinskij (†62), ruský velvyslance v Súdánu, byl nalezen mrtvý v bazénu, podle prvních zpráv bylo příčinou smrti utopení. Co je na události zajímavé, je to, že Širinský se zařadil do řady dalších ruských politiků, kteří letos zemřeli. Okolnosti jeho smrti nejsou známé, je ale pravděpodobné, že nešlo o vraždu. 

Ve středu ráno byl ve své rezidenci v Chartúmu nalezen mrtvý ruský velvyslanec Širinskij, zatím to vypadá na nehodu. Tiskový mluvčí Sergej Konjašin spekuloval o tom, že velvyslancův vysoký tlak mohl zapříčinit zástavu srdce. Na místo byli okamžitě přivoláni lékaři, ale už mu nemohli nijak pomoct.

Zprávu o jeho úmrtí potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí, súdánská vláda a jeho kolegové řekli, že Širinskij byl velmi schopný a přátelský, zasazoval se o to, aby mezi oběma zeměmi panovaly dobré vztahy. Úmrtí ruských diplomatů, ať už násilné, nebo ne, se stalo „trendem“ a mnozí tuto práci označují za nejnebezpečnější.

Jen za posledních osm měsíců zemřeli čtyři velvyslanci, za poslední rok i s Širinským pak celkem devět. Všechny tyto události propojují záhadné události kolem smrti mužů, u více než poloviny šlo o selhání srdce, další pak zemřeli vlastním nebo cizím zaviněním.

Největší pozornost si vyžádalo zavraždění Andreje Karlova, velvyslance v Turecku, který byl zastřelen při slavnostním otevření galerie v Ankaře. Pachatelem byl policista mimo službu Mevlut Mert Altintas, během střelby vykřikoval hesla jako „Nezapomeňte na Aleppo!“ a „Když my umíráme v Sýrii, vy budete tady!“.

Rusko dále přišlo o velvyslance při OSN Vitalije Čurkina a velvyslance pro Indii Alexandra Kadakina. Všechna úmrtí kromě místní policie šetřily i speciální ruské jednotky, ale zda za smrtí ruských politiků stojí zlá náhoda, nebo zda se, jak tvrdí konspirátoři, stali nepohodlnými pro Putinův režim, zůstává nevyjasněné.

Tato úmrtí komentoval i pracovník centra národní a kybernetické bezpečnosti Clint Watts. Při své výpovědi o tom, zda Rusové ovlivnili prezidentské volby, uvedl, že zvýšený počet úmrtí prominentních Rusů, kteří se na tom mohli podílet, vzbuzuje dost otázek. Podle něho všichni zemřelí politici měli pozici i prostředky, aby mohli pomoct Trumpovi.

solnareduard ( 20. května 2018 07:11 )

Přtíklad:Nabízel jsem ruskému velvyslanci realizaci řešení pitná voda pro 1 miliardu lidí bez ní darem .Proč RF, proto že mají veškeré komponenty k realizaci.Jedná se o velvyslance v Praze ,velvyslanec má hájit zájmem národa kterého zastupuje.tel.+420 723731197

Zobrazit celou diskusi