Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maďaři a Poláci „vyběhli“ s Evropskou komisí. Odpor ke kvótám na migranty platí

Autor: pet, ČTK - 
23. srpna 2017
18:55

Varšava a Budapešť ve středu vzkázaly Evropské komisi, že svůj odmítavý postoj ke kvótám pro přerozdělení migrantů nehodlají měnit. Komise koncem července posunula do další fáze řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku kvůli tomu, že nedodržují povinnosti plynoucí z programu přerozdělování žadatelů o azyl podle stanovených kvót.

„Toto řešení je špatné a ohrožuje bezpečnost,“ uvádí se podle agentury DPA v odpovědi zaslané komisi, kterou ve středu zveřejnilo polské ministerstvo vnitra. Polská vláda je přesvědčená o správnosti svého postoje, kterou zdůvodňuje nutností zajistit bezpečnost. Poukazuje přitom na to, že otázky národní bezpečnosti jsou zcela v kompetenci členských států.

„Paříž, Stockholm, Brusel, Berlín, Manchester, Barcelona. Na kolik dalších evropských měst musejí ještě teroristé zaútočit, aby se Evropská unie probudila?“ prohlásil v této souvislosti podle DPA polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak.

VIDEO: V4 nenašla s Macronem společnou řeč o migraci.

Ani maďarská vláda nehodlá ustoupit ze svého odmítavého stanoviska k plánům zavést evropské migrační kvóty. Podle agentury MTI to dnes řekl státní tajemník ministerstva spravedlnosti Krisztián Kecsmár, který informoval o odpovědi, kterou Evropské komisi zaslal kabinet premiéra Viktora Orbána.

Dopis podle Kecsmára obsahuje výhrady vůči „dvojím standardům“, které komise uplatňuje, a vůči „neobvykle krátkým lhůtám“, které byly uloženy Maďarsku k tomu, aby jednalo. Státní tajemník poukázal na to, že zatímco „sotva některý“ člen EU dodržel unijní rozhodnutí o kvótách, komise zahájila řízení jen proti třem z nich. Rozhodnutí přitom nedodrželi ani ti členové, kteří pro ně hlasovali, zdůraznil.

Maďarská vláda podle vyjádření Kecsmára hodlá „prosadit vůli voličů“. „Národní identita, státní svrchovanost a zásada rovnosti jsou základní hodnoty,“ prohlásil.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 24. srpna 2017 08:58 )

Stojí za zhlédnutí. http://video.pravdive.eu/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=259

Nezadat ( 24. srpna 2017 08:38 )

Mám takové tušení,že ti parasiti z ČSSSD se řídí heslem po nás potopa a za úplatu se dočkáme nějaké smlouvy o přijetí migrantů,jelikož ví,že po volbách končí.Volební preference jim nedává žádnou šanci splatit Altneruj dluh ve výši 300 000000 kč jeho pozůstalým.

moiaza ( 23. srpna 2017 19:54 )

EU a Kalousek je to nejhorší, co mohlo naší republiku potkat.

Zobrazit celou diskusi