Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Šokovaní lidé měli slzy v očích.“ Starobylý kostel na Maltě má ve stropě obří díru

Autor: pet, ČTK - 
23. srpna 2017
16:25

Maltské úřady vyšetřují příčinu propadnutí stropu jednoho z nejstarších kostelů ostrova. Ze stropu kostela v Rabatu vypadlo zdivo i trámy dolů na mramorovou podlahu. Nikomu se nic nestalo, ale jak napsal místní tisk, lidé, kteří ráno spoušť a obří díru ve stropě objevili, byli v šoku.

Kostel v Rabatu, jenž byl dokončen v roce 1500, je zasvěcený Panně Marii. Spravují jej františkáni, kteří ráno trosky objevili, když otevírali kostel na mši. Převor Martin Coleito řekl, že kostel loni prošel opravou, která se ale netýkala stropu.

Stavba s hojnou barokní výzdobou je turistickou atrakcí zejména o Velikonocích. Byli to právě františkáni, kdo v 16. století zorganizovali na Maltě první velkopáteční procesí.

Otvor ve stropě je široký několik metrů a server Times of Malta napsal, že pohled na škodu mnohým obyvatelům Rabatu vehnal slzy do očí. Podívat se přišel i arcibiskup Charles Scicluna, který neskrýval pohnutí.

VIDEO: V Gutech shořel kostel, věřící i tak přišli na mši

Ze stropu se uvolnily nejméně dva velké trámy. Poškozen je mramorový oltář, kostelní lavice a osvětlení.

Na škodu se přišlo ráno před šestou hodinou. V noci nikdo v blízkém klášteře neslyšel žádný hluk, avšak jeden obyvatel z nedalekého domu po půlnoci zvuky slyšel.

Přivolaní architekti dospěli k závěru, že zbytek stavby zatím není ohrožen, ale kostel je pro veřejnost uzavřen. „Je to náš kostel, chodili jsme do něj celý život. Je hrozné vidět ho v tomto stavu, zejména, když byl před několika měsíci opraven,“ řekla maltskému listu skupina starých mužů, kteří se přišli ke kostelu podívat.

Ministerstvo pro infrastrukturu poslalo dělníky, aby pomohli dobrovolníkům s vyčištěním kostela, a premiér nabídl františkánům pomoc při opravách.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krasomila ( 23. srpna 2017 18:08 )

Vetché? Jsem zvědavá kolik dnešních staveb vydrží tak dlouho.

lalia ( 23. srpna 2017 17:57 )

Obrovská škoda,nenahraditelná.Jenže už měl přes 600 let.Všechny památky z této doby jsou vetché a je třeba je chránit a něco pro to dělat,jinak nám spadnou všechny.Ještěže to nikoho nezabilo.Snad si z toho všichni vezmu příklad a budou něco dělat pro záchranu vzácných památek.

Zobrazit celou diskusi