Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ukradl buldozer a neznal slitování. Muž ničil auta, lodě a najel do domu s dětmi

Autor: Darina Jíchová - 
23. srpna 2017
19:10

Jamie Francis Sager (50) s ukradeným buldozerem zničil značnou část australského města Teralba. Sager se k loupeži přiznal, tvrdí však, že nechtěl nikomu ublížit. Muž se strojem najel na rodinný pozemek a zlikvidoval všechno, co mu stálo v cestě.

Brzy ráno v den útoku Sager ukradl buldozer z dolů, které se nacházejí za městem, počkal na svítání a pak se vydal do města. Nejprve sešrotoval auta a lodě, které stály u cesty, potom se obrátil k domu, ve kterém v tu chvíli byla Deborah Kerrová se svou dcerou a synovcem, všem třem se naštěstí podařilo z domu utéct, nikomu se tak nic nestalo.

Podívejte se na reportáž z místa a rekonstrukci incidentu:

Událost se odehrála před dvěma lety a se Sagerem ve středy začal soud. Obžaloba pracuje s verzí, že muži šlo o pomstu, že chtěl způsobit co největší škodu. Porota jednohlasně zamítla možnost, že by Sager nevěděl, že v domě někdo je.

Jeho řádění zastavil až statečný policista. Buldozer se zasekl v sutinách domu, strážník naskočil na rampu u kabiny, rozbil sklo a stiskl tlačítko nouzového vypnutí stroje. Sager tvrdil médiím, že nechtěl nikoho zranit. „Proto jsem nejdřív nabral ta auta, věděl jsem, že to uslyší a vyjdou ven,“ vypověděl.

Kerrová uvedla, že právě hluk ji donutil, aby se podívala z okna, skrze sklo navázala oční kontakt se Sagerem. Proto je podle ní zcela vyloučené, že by nevěděl, že byl někdo doma. Kerrovi ho navíc dobře znají a vědí, že měl až nepochopitelnou touhu škodit těm, o kterých se domníval, že mu nějak ublížili. „Bylo na něm jasně vidět, že ho nic nezastaví,“ řekla.

Porota shledala obžalovaného vinným, hrozí mu až 15 let vězení, k výkonu trestu má nastoupit letos v říjnu. Soudkyně Tanya Brightová k rozsudku dodala, že otázkou není, zda Sager čin spáchal – to je jasné –, ale zda jeho záměrem bylo někomu ublížit, nebo zda chtěl Kerrovi pouze zastrašit. „Nevíme přesně, v jakém psychickém stavu se nacházel,“ prohlásila Brightová. Ještě před rozsudkem se Sager přiznal a trest následně přijal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi