Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chorvatsko dál bojuje s ohněm. Hasiči s vypětím sil drží plameny dál od domů

Autor: bru, ČTK - 
23. srpna 2017
13:19

Chorvaté dál bojují s požáry, které jsou pro ně nejničivější za posledních 10 let. V ohni je celá Dalmácie, nejhorší oblasti jsou ale už pod kontrolou. Kvůli nepředvídatelnému šíření plamenů museli hasiči evakuovat i školu. Požár se podle Dnevniku.hr pokouší uhasit 150 hasičů a vojáků.

„Situace je dnes lepší, ale stále ještě není po všem,“ hlásí z místa reportér tamní televize s tím, že kromě dýmu jsou sem tam vidět i vysoké plameny. 

V ohni se v úterý ocitly borovicové lesy v blízkosti letovisek Šibenik a Zadar, kde s hašením pomáhají letadla. Oheň ohrožuje i části ostrovů Hvar, Brač a Korčula. Na dálnici A1 musí řidiči zpomalit, kvůli dýmu totiž hrozí snížená viditelnost.

„Věděli jsme, že pokud uvízneme, pokud ztratíme kontrolu na ohněm, tak to bude velký problém pro celé Chorvatsko,“ řekl webu velitel dubrovnických hasičů Stephen Simovic.

Podle vyjádření cestovní kanceláře Vítkovice tours nikdo z jejích klientů evakuován být nemusel. „Českých turistů, kteří jsou na dovolené s naší kanceláří, se požáry nijak nedotkly a ničím nebyli ohroženi,“ uvedla ředitelka prodeje CK Blanka Hrubá.

Chorvatsko je nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že k Jadranu letos vyrazilo nebo ještě vyrazí celkem 850 000 Čechů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi