Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Novinářka z ponorky měla klesnout ke dnu. U trupu bez rukou, hlavy i nohou našli závaží

Autor: ČTK, deb - 
23. srpna 2017
11:21

Zohavené tělo, které bylo v úterý nalezeno na pobřeží Kodaně, patří hledané švédské novinářce Kim Wallové (†30). Oznámila to ve středu dánská policie. Ze smrti novinářky je podezřelý dánský majitel amatérsky postavené ponorky Peter Madsen, který již vyšetřovatelům přiznal, že Wallová zemřela na palubě ponorky. Madsen ale tvrdí, že se tak stalo při nehodě a že tělo následně pohřbil v moři.

„DNA odebraná z těla se shoduje s DNA Kim Wallové,“ sdělila policie na twitteru. Již v úterý policie uvedla, že od těla byly úmyslně odděleny ruce, nohy a hlava, informoval server The Local. Tělo našel na pláži na kodaňském ostrově Amager cyklista.

Novinářka byla naposledy spatřena 10. srpna, kdy nastoupila do Madsenovy ponorky, o níž psala reportáž. Amatérský konstruktér nejprve tvrdil, že Wallová sice na jeho plavidle byla, ale vystoupila z něj. Ponorka později ztroskotala, Madsen se zachránil a Wallová byla od té doby nezvěstná.

Madsen byl již dříve zatčen a nyní čelí podezření z neúmyslného zabití třicetileté reportérky. Příčina její smrti zatím není jasná.

Vyšetřovatel Jens Möller Jensen na středeční tiskové konferenci prohlásil, že k tělu novinářky byl upevněn kus kovu, „pravděpodobně proto, aby se tělo potopilo“. Vyšetřovatel také řekl, že v Madsenově ponorce se našly stopy zaschlé krve, které patřily Wallové.

Wallová studovala na pařížské Sorbonně, na Londýnské ekonomické škole (LSE) a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde získala v roce 2013 magisterský titul v oboru žurnalistiky. Psala mimo jiné pro list The New York Times, The Guardian nebo pro časopis Time.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villon ( 23. srpna 2017 20:44 )

Mislím, že chlápek mohutně improvizoval. Nevíme, co se na palubě odehrálo, jak vlastně přišla o ruce, nohy a hlavu, ale v tom stísněným prostoru to porcování určitě nebyla procházka růžovou zahradou (dokonce to na mě tak působí, že to možná bylo i příčinou těch potíží s plavbou, ženská možná vyšilovala přes čáru a mohla něco zmáčknout nebo vykopnout okýnko). Jestli pak borec zazmatkoval a trup zatížil moc lehkým závažím, anebo prostě nic lepšího po ruce neměl? Každopádně to slušně řečeno pohnojil. Rozhodně se těším na zítřejší zprávy, je to o dost zajímavější než pátrání, co je příčinou Dádina napuchlýho ksichtu.

Monikay ( 23. srpna 2017 20:09 )

Myslel si že se všechno spláchne a ono to vyplavalo na povrch...

vrahrychtar ( 23. srpna 2017 20:08 )

kdyby ho nechala vysemenit tak jeste dnes mohla z vesela kourit buraky...

villon ( 23. srpna 2017 18:49 )

 To bi napadlo každýho to zatížit, aby šla ke dnu. Byl bi naopak blbej, kdyby ji vyhodil jen tak.

jtabp ( 23. srpna 2017 17:57 )

Stopy zaschlé krve? Tam muselo být krve jak z vola, když ji tak naporcoval.

Zobrazit celou diskusi