Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidič v Marseille najel do dvou zastávek. Jednoho člověka zabil, další zranil

Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2017
11:30

Ve městě Marseille narazilo auto do zastávky autobusu, vozidlo pokračovalo dál ve své jízdě a o něco dále najelo do další zastávky, incident si zatím vyžádal jeden lidský život, několik lidí bylo zraněno. Motiv řidiče není znám. Policie zahájila vyšetřování.

Řidič byl zatčen. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na policii. Podle policie není jasné, zda se jedná o nehodu, nebo o úmysl. K nehodě došlo v oblasti starého přístavu. Policie vyzvala veřejnost, aby se místu vyhýbala.

Auto najelo do zastávek ve čtvrti Valentine a Croix-Rouge. Podle zpráv policie při druhé srážce zemřela žena (42), další osoba (29) byla zraněna při prvním nárazu. Svědci vypověděli, že se jednalo o bílou dodávku,která dál pokračovala v cestě a zastavila blízko starého přístavu, kde řidič vystoupil a policii se pokusil utéct.

Řidič bílého Renaultu Escape (35) byl zadržen, vozidlo bylo nahlášeno jako kradené. Podle policie se jednalo o úmyslný čin, ale neoznačila ho za teroristický útok. K události se vyjádřil i Islámský stát, který muže pochválil. Na místě jsou i pyrotechnici. 

Podle zpravodajského serveru La Provence se jedná o muže, který je policii dobře znám, jeho totožnost zatím ale nebyla zveřejněna. Za jeho dnešním činem pravděpodobně stojí psychické problémy.

Muž pochází původně z Grenoblu. Trpí vážnými psychickými problémy a do Francie se přijel léčit. Policie muže už několikrát zadržela za drobné přestupky. Podle všeho muž mezi dvěma útoky zavolal do psychiatrické léčebny a přiznal se k tomu, co udělal.

„Stalo se to velmi rychle, během 15-20 vteřin, muselo to být úmyslné,“ řekl jeden ze svědků. Zástupce marseillské policie David Reverdy potvrdil, že se jednalo o záměrný čin. „Vzdálenost zastávek od cesty ukazuje na to, že řidič musel být odhodlaný ze silnice sjet a narazit do stanic,“ uvedl. „Nicméně je třeba se ptát, proč si pachatel zvolil právě tato dvě místa. Po jeho cestě byly oblasti, kde způsobil větší škody a počet obětí by byl mnohonásobný,“ pokračoval, „detektivové se budou snažit porozumět řidičově motivu.“

Dalším svědek nehody zaměstnanec restaurace KFC Nicolas (32) popsal událost následovně. „Byl jsem venku a vykládal jsem zboží jako každé pondělí, pak se ozvala rána, neslyšel jsem ale žádný křik. Zahlédl jsem jen bílou dodávku, jak rychle jede pryč, poznávací značku jsem neviděl.“ Nicolas si nejdříve nevšiml oběti, restaurace je situovaná trochu níže než zastávka. „Projíždějící auta zpomalovala a dívala se, co se děje. Tak jsem šel taky k zastávce. Tam, kde normálně bývá lavička, ležela žena. Bylo tam tolik krve, nemohl jsem se na to dívat, cítil jsem se bezmocný. Na místo rychle přijeli hasiči. Je štěstí, že je léto, to tady nikdy není moc lidí,“ řekl tisku.

pupi ( 21. srpna 2017 16:26 )

Ještě že nejezdím do muslimských zemí jako je : Německo , Francie , Belgie , Itálie , Špaňelsko atd. !!!

pupak ( 21. srpna 2017 14:33 )

Taky jedete do Marseille? Cože? Já že jsem blbej?

ivoadler ( 21. srpna 2017 13:12 )

Kdo chce přijímat muslimské migranty, nemůže být českým prezidentem! Francouzská policie doporučuje vyhýbat se napadené části města. Já doporučuji vyhýbat se Francii.

hejhej ( 21. srpna 2017 12:41 )

Není dne, aby muslimští vrazi někoho nezabili. A neziskovy za peníze daňových poplatníků je neustále do Evropy dodávají. Jediná možnost, jak zabránit těm muslimským hovadům se v Evropě roztahovat je zakázat tu jejich zločineckou ideologii, kterou nazývají víra. Přijímat u nás je chce Drahoš, Horáček . Nevolím stranu, která souhlasí s EU. Jsem pro referendum o vystoupení z diktátorské EU.

prycsnima ( 21. srpna 2017 12:17 )

 Dokud ten ksindl nebude do jednoho vyhnán z Evropy ,klidu nebude.Zku rvený prolhaný zrádný politici !Semknutí nepomáhá vy hovada.

Zobrazit celou diskusi