Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Matka teroristy z Barcelony prosí syna, aby se udal: „Vězení je lepší než smrt“

Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2017
14:35

Younes Abouyaaqoub (22) byl údajně řidičem, který ve čtvrtek najel dodávkou do lidí na ulici Las Ramblas v Barceloně a zanechal po svém řádění 14 mrtvých a více než 100 zraněných. Podle posledních zpráv se Abouyaaqoub nachází na území Francie. Matka podezřelého prosí syna, aby se sám vzdal úřadům.

Ve španělském tisku se objevila žádost Ghanno Gaanimi, matky Abouyaaqouba, která včera syna vyzvala, aby se nahlásil na policii: „Musí jít na policii, musí se vydat úřadům. Je lepší, aby ho zavřeli, než aby ho zabili.“ Média rovněž uveřejnila informaci, podle které Moussa Oukabir (17), další z útočníků zastřelených v Cambrils, jen pár dní před útokem cestoval do Maroka, aby se rozloučil se svou rodinou.

Francouzská policie se připojila k pátrání po tom, co se objevily zprávy o tom, že bílý Renault Kangoo, který si ve čtvrtek pronajal  Abouyaaqouba, přejel francouzské hranice. Navíc podle policejního hlášení tento měsíc zachytily kamery tmavé Audi A3, auto, které teroristé využili při útoku v Cambrils, jak se nebezpečnou rychlostí prohání ulicemi Paříže.

Šéf katalánské policie Josep Lluis Trapero včera řekl, že prozatím nemají nahlášeny žádné další podezřelé aktivity z domu v Alcanaru, kde teroristé útok plánovali a kde ve středu došlo k explozi, která zničila materiál na přípravu výbušného zařízení. Poté, co teroristům nevyšel plán s propan-butanovým plynem, uchýlili se k najíždění do lidí. Policisté věří, že Maročan Abouyaaqoub řídil dodávku při útoku v Barceloně.

Dva z dvanácti podezřelých teroristů zřejmě zemřeli při výbuchu. Jeden ze zabitých byl pravděpodobně Abdelbaki Es Satty, místní imám. Policisté prohledali imámův byt, sebrali vzorky DNA, aby potvrdili jeho totožnost. Es Satty je obviněn z radikalizace 12 mladých mužů z města Ripoll. Pět členů této radikalizované skupinky pak zastřelila policie ve čtvrtek po druhém útoku ve městě Cambrils, při kterém zahynula jedna žena.

Es Sattyho spolubydlící tvrdí, že mu imám dva dny před útokem v Las Ramblas oznámil, že odjíždí do Maroka. Otec teroristů Omara (21) a Mohameda (24) Hychamiových, kteří byli zabiti v Cambrils, řekl následující: „Nevím, co mým synům napovídali. Můžu vás ujistit o jednom – byli to hodní, normální kluci.“ Sestřenice Abouyaaqouba Fatima vypověděla něco podobného: „Většina lidí viní imáma. Předtím než přišel do města, byli to normální kluci, to on je do toho zavlekl.“

Vyšetřování stále není u konce, neustále se objevují nové informace. Ve Španělsku zůstávají zvýšená bezpečnostní opatření, celý víkend ozbrojení policisté prohledávali auta přijíždějící do Ripolla, malého městečka na úpatí Pyrenejí a bydliště všech domnělých teroristů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dakram1 ( 21. srpna 2017 17:25 )

Matko...a Španělsko by ho živilo třeba 0 let. To jste tedy spadla z višně.

Monikay ( 21. srpna 2017 16:38 )

Byli to hodní a poslušní chlapci...

Zobrazit celou diskusi