Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Barceloně začala mše za oběti teroru, účastní se i král. Papež odsoudil „nelidský čin“

Autor: ČTK, pk - 
20. srpna 2017
13:38

V katedrále Sagrada Familia v Barceloně začala za účasti španělského krále Felipeho VI. mše k uctění památky obětí teroristických útoků v Katalánsku. Nedokončená katedrála architekta Antoniho Gaudího je výrazným symbolem města.

Kromě krále a jeho manželky Letizie se mše účastní také španělský premiér Mariano Rajoy, předseda katalánské vlády Carles Puigdemont a starostky Barcelony a Cambrilsu Ada Colauová a Camí Mendozová. Právě tato obě města se stala terčem atentátů, při kterých zahynulo 14 lidí a přes 120 dalších utrpělo zranění.

Ze zahraničí dorazil portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Mezi oběťmi atentátu v Barceloně jsou přinejmenším dvě Portugalky.

Na počátku mše barcelonský arcibiskup, kardinál Joan Josep Omella, přečetl dopis papeže Františka, ve kterém hlava katolické církve odsoudila „nelidský čin“ teroristů.

Katedrála Sagrada Familia (Svatá rodina) je symbolem katalánské metropole Barcelony i jednou z nejznámějších památek celého Španělska. Stavět se začala v roce 1882 a dokončena by měla být podle aktuálních plánů v roce 2026.

Češi unikli o minuty masakru v Barceloně: Život jim zachránila sklenička vína

alfasamec ( 20. srpna 2017 16:20 )

Kondolence, kytičky, svíčičky, plyšáci, projevy soustrasti to vše je k ho.vnu... Vyhnat tu svoloč z Evropy, jediné řešení. Ale oni k tomu (politici) časem dospějí, ale bude prolito mnoho krve nevinnách lidí.

andorea ( 20. srpna 2017 15:00 )

Jasně. Pomodlíme se, semkneme se, motivačním pokřikem se ujistíme, že nemáme strach, zapálíme pár svíček, osvětlíme či naopak vypneme pár památek a ... budeme jen čekat, kde to bouchne příště.

maruch ( 20. srpna 2017 12:31 )

Španělé, Taliáni, Frantíci nezlobte se ,ale nataháte si tam Muslimáckou Svoloč, která nás jako Evropany chce vymýtit a vy zapálíte svíčku a chytnete se za ruce ,nasvítíte ( třeba) Eiffelovu věž a řeknete,že se musíte stmelit. Jste MAGOŘI !!

Zobrazit celou diskusi