Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ve Finsku šlo o teroristický útok: Vraždit měl osmnáctiletý Maročan

Autor: ČTK, ula - 
19. srpna 2017
13:35

Páteční útok ve městě Turku finská policie vyšetřuje jako trestný čin související s terorismem. Hlavním podezřelým, kterého se podařilo zadržet krátce po činu, je podle policistů osmnáctiletý Maročan. Ten přišel do země v roce 2016 a požádal o azyl. V noci na sobotu policie při razii v bytě v Turku zadržela pět osob, informovala agentura AFP.

Muž, jehož jméno policie zatím nezveřejnila, zabil v pátek odpoledne v centru jihofinského Turku dva lidi. Oba byli podle policie finskými občany. Mezi dalšími osmi zraněnými jsou také dva Švédové a jeden Ital. Samotného útočníka policisté střelili do nohy a nyní je v péči lékařů. Vyslechnout ho zatím nebylo možné, uvedla policie.


Na páteční tiskové konferenci policie uvedla, že má prozatím v hledáčku jen jednoho podezřelého, pokračuje ale v pátrání po případných komplicích.
„Zadržujeme nyní šest podezřelých, hlavního podezřelého a pět dalších,“ řekl agentuře AFP ráno vyšetřovatel Markus Laine. „Prověřujeme roli pěti dalších osob, nejsme si však ještě jisti, zda jsou (s útokem) nějak spojeni,“ dodal Laine. Všech pět lidí podle něj ale bylo v kontaktu s hlavním podezřelým.

Do davu lidí v centru Barcelony najela dodávka:


Totožnost útočníka policie zatím nezveřejnila, podle Laineho si je ale „jistá, že ví, o koho jde“. Finská ministryně vnitra Paula Risikkoová v pátek uvedla, že podezřelý vypadal jako muž „cizího původu“.

Na Twitteru dnes finská policie uvedla, že při vyšetřování spolupracuje i s dalšími zeměmi. V pátek policejní ředitel Seppo Kolehmainen řekl, že je příliš brzy na to, aby se útok dával do souvislosti s mezinárodním terorismem.

Po útoku Finsko posílilo po celé zemi bezpečnostní opatření. Více policistů střeží mimo jiné mezinárodní letiště v Helsinkách či železniční nádraží.
Turku, které má asi 180.000 obyvatel, leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města.

iFender ( 19. srpna 2017 15:38 )

Tezko vyjadrit solidaritu,kdyz je tam "Suomi" finove zvou a ridi se EU smernicemi.Splnuji uprchlicke kvoty maji o to vice strachu,kriminality nejistoty. Jo,jo to se to drive zilo.......

naidka ( 19. srpna 2017 14:37 )

Že by v tom byly prachy a mocenský záměr a Evropané předhozeni jako obětní beránci? Taky mám dojem, že invaze černých je placená a řízená.

santikxauz ( 19. srpna 2017 12:47 )

Musíte se semknout a přizpůsobit,když EU nemá zájem,aby k tomu nedocházelo.

Zobrazit celou diskusi