Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech z Barcelony exkluzivně: Na ulici ležela poházená těla. Bylo těžké neplakat

Autor: Viliam Buchert, Jan Ignác Říha, Reflex.cz - 
18. srpna 2017
10:45

„Vždy jsem byl zneklidněný, když jsem v televizi viděl záběry teroristického útoku. Ale vždy to bylo z místa, kde jsem nežil. Teď mám obrázky chaosu, zmaru a nekonečného neštěstí přímo pod nosem. A je to daleko větší hrůza, než jsem si kdy dokázal představit,“ říká v prvních reakcích na teroristický útok v centru Barcelony Jan Ignác Říha, výtvarník Reflexu a autor většiny obálek časopisu, který dlouhodobě v tomto katalánském městě žije.

Bydlím kousek od ulice La Rambla, kde dodávka najela ve velké rychlosti do lidí a do cyklistů. Kdykoli jsem podobné záběry viděl v televizi, zmocnil se mě neklid, ale když jste přímo na místě, které velmi důvěrně znáte, je to daleko, daleko horší. Všude panuje chaos a napětí, policie uzavřela všechny blízké ulice, restaurace i slavnou tržnici La Boquería. My jsme se schovali domů a čekáme, jak se situace vyvine,“ řekl Jan Ignác Říha.

Podle prvních informací jsou na místě mrtví a zranění lidé. Španělský list El País psal o nejméně 13 mrtvých, ale podle všeho jich bude víc. Hlášeno je také několik desítek zraněných. „Mrtvá těla poházená po Ramble jsou pro mě naprostým šokem. Nějak to nedávám,“ svěřil se výtvarník Říha.

„Bylo těžké to psychicky unést, vydržet a neplakat. Tak jsem si dal panáka. Vlastně jich bylo víc,“ dodal.

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE NA REFLEX.CZ

Vše o útoku v Barceloně čtěte ZDE >>>

hejhej ( 18. srpna 2017 19:42 )

Chybí mi k muslimským vrahům vyjádření Rozumka, Pánka a všech idiotů, kteří tahají zvrhlé muslimy do Evropy. Pořád těm pitomcůch nedochází, nebo za velké prachy nechtějí pochopit, že muslimové nás mají za otroky, podle koránu mohou beztrestně vraždit a znásilňovat.

jiri.k ( 18. srpna 2017 13:27 )

Kdy už dojde lidem trpělivost a jako odvetu vyhodí do vzduchu nějakou mešitu plnou mohamedánů?

kukuku ( 18. srpna 2017 11:16 )

Jediné řešení - zastavit nekontrolovaný příliv z jihu a východu, naopak jim vyplácet odstupné při vystěhování z Evropy nazpět. Ty, co zůstanou, důsledně kontrolovat a při jakýchkoliv odchylkách od evropských norem chování jim ze života udělat peklo. Budou ale přijata opatření typu osvítit eifellovku a braniborskou bránu žluto-červeně a vyhlašovat, že "zastrašit se nedáme".

Zobrazit celou diskusi