Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teror v Barceloně: Mezi 14 mrtvými je řada cizinců, policie útočníka zastřelila

Autor: kal, Mii, bud, ČTK, Darina Jíchová, všm - 
18. srpna 2017
22:00

Celkem 14 obětí a přes 100 zraněných si vyžádal teroristický útok v centru španělské Barcelony a na dalších místech Katalánska. Dodávka na rušné třídě Las Ramblas najela do lidí, policie incident označila za teroristických čin. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát (ISIS). Ještě před tím došlo k explozi v domě v Alcanaru. Španělská policie v noci zabila také pět lidí, kteří se v osobním autě ve městě Cambrils snažili porážet chodce. Jedním z nich byl i útočník z Barcelony. Blesk.cz sledoval dění online.

  • V Barceloně najela ve čtvrtek dodávka do lidí. Úřady zatím identifikovali 11 ze 14 obětí: Jsou mezi nimi tři Španělé, tři Němci, dva Italové, Portugalka, Belgičanka a Američan.
  • Řidičem vozidla byl Moussa Oukabiru (17), už je po smrti.
  • Ještě před tím došlo k výbuchu v domě v Alcanaru, při němž měl zemřít jeden člověk a nejméně jeden další byl zraněn. 
  • O pár hodin později se odehrál třetí pokus o teror. Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě ve městě Cambrils snažili porážet chodce. Někteří muži byli opásáni výbušninami – později se ukázalo, že šlo o repliky.
Policie zastřelila ve Španělsku teroristu. Najížděl autem do lidí:

Video  Policie zastřelila ve Španělsku teroristu. Najížděl autem do lidí.  - Youtube.com/Fitzroy Davies
Video se připravuje ...

Teror v Barceloně
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:00
18. 8. 2017
!

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství z teroru v Barceloně a Katalánsku, které tímto končíme. Na Blesk.cz vám ale budeme o této smutné události přinášet i další podrobnosti v samostatných článcích. Dodejme na závěr, že úřady zatím identifikovaly 11 ze 14 obětí, tři Španěly, tři Němce, dva Italy, Portugalku, Belgičanku a Američana. Češi unikli, i když někdy o vlásek.

20:50
18. 8. 2017

Praha dnes nasvítila Petřínskou rozhlednu v národních barvách Španělska, aby tak uctila oběti čtvrtečního teroristického útoku v Barceloně a nedalekém městě Cambrils.

Je politováníhodné, že takovýchto ohavných a zbabělých činů nyní v Evropě přibývá. V takovouto temnou hodinu je nezbytné, abychom nejen vyjádřili solidaritu, ale zároveň i pevné odhodlání stát za našimi nejcennějšími hodnotami. Demokracií, svobodou a úctou k lidskému životu,“ uvedl radní hlavního města Prahy Jan Wolf.

20:06
18. 8. 2017

Na barcelonské třídě La Ramba, kde terorista s dodávkou ve čtvrtek zabil 13 lidí a stovku dalších osob zranil, demonstrují příznivci ultrapravice. Provolávají hesla proti islamizaci Evropy. Policie skupinu drží dále od jejich odpůrců.

V Barceloně po útocích demonstruje ultrapravice proti islamizaci. V Barceloně po útocích demonstruje ultrapravice proti islamizaci.
19:50
18. 8. 2017

Katalánsko vyhlásilo po čtvrtečním útoku třídenní smutek. Dnes v poledne tisíce Španělů uctily památku obětí minutou ticha a teroristům vzkázaly, že se jich nebojí.

Lidé přinášejí květiny a svíčky na Las Ramblas.
19:15
18. 8. 2017

Ze stovky zraněných v Barceloně jich 60 zůstává v nemocnici, 17 z nich je v kritickém stavu a dalších 25 má vážná zranění. 

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami.
19:10
18. 8. 2017

Najednou prostě hrozné rány a řev lidí. Všichni řvali: Pryč, pryč! Tak jsme nevěděli, kde to přesně je. Běželi jsme kousek s davem a pak přítelkyně zařvala, že zaběhneme do nějakého obchodu,“ popsal český turista Lukáš Váňa situaci krátce po útoku v televizi Prima.

18:57
18. 8. 2017

Mezi zraněnými jsou občané minimálně 34 zemí – Francie, Belgie, Německa, Venezuely, Austrálie, Irska, Peru, Alžírska, Číny a mnoha dalších. Informovaly o tom katalánské úřady. 

18:44
18. 8. 2017

Katalánský premiér Carles Puigdemont poděkoval všem policistům, kteří při útocích zasahovali, za jejich práci a snahu. 

18:31
18. 8. 2017
!

Španělská policie podle listu El País potvrdila, že řidič dodávky byl mezi pěti útočníky zastřelenými v pátek v městě Cambrils.

V Barceloně vjelo auto do lidí
18:22
18. 8. 2017

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian oznámil, že osm francouzských občanů, včetně čtyř dětí, bylo během útoku v Barceloně vážně zraněno. Celkem bylo zraněno 28 Francouzů. Le Drian je v pátek přijel navštívit. 

18:16
18. 8. 2017

Americký dolar v pátek oslabil a k japonskému jenu se propadl na nejnižší hodnotu za čtyři měsíce. Důvodem jsou i útoky ve Španělsku. 

18:10
18. 8. 2017

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka Trumpová odsoudila na Twitteru útok v Barceloně. 

18:02
18. 8. 2017
!

Podle policie mohly být útoky ve Španělsku horší. Útočníci pravděpodobně plánovali použít plynové výbušniny, o které ale přišli v náhodné explozi domu ve městě Alcanar, 124 kilometrů od Barcelony. V troskách bylo nalezeno několik kanystrů s plynem.

Do španělských měst vyrazily po barcelonském útoku policejní hlídky
17:52
18. 8. 2017

Co na první pohled vypadalo jako útok osamělého vlka nebo dvou, se nakonec ukazuje jako komplexní čin, kterého se účastnilo minimálně osm lidí vybavených výbušninami a noži, sdělil BBC bezpečnostní expert Frank Gardner. Dosavadní informace tak podle něj naznačují, že celá věc byla pečlivě naplánovaná a že španělské tajné služby kriticky selhaly.

 

17:43
18. 8. 2017
!

Policie stále pátrá kvůli útokům v Barceloně po čtyřech mužích. Tři se narodili v Maroku, čtvrtý Oukabir se narodil ve Španělsku, má ale marocké občanství.

17:38
18. 8. 2017

Katalánští doktoři pracovali celou noc, aby provedli pitvy na obětech útoku v Barceloně. 

17:27
18. 8. 2017

Ani po čtvrtečních teroristických útocích neopadá zájem českých turistů o Španělsko. Lidé neodhlašují zájezdy ani neruší letenky. ČTK to v pátek řekli mluvčí aerolinek a cestovních kanceláří.

Například cestovní kancelář FIRO-tour má nyní ve Španělsku téměř 1700 klientů, nikdo nepožádal o dřívější návrat do Česka. Pokles zájmu neregistruje ani letecká společnost Travel Service, která provozuje charterové lety pro klienty cestovních kanceláří i pravidelné spoje pod značkou SmartWings. 

Podobně se vyjádřily České aerolinie (ČSA). „Na kontaktním centru ČSA jsme od čtvrtečního večera v této souvislosti přijali pouze jednotky informativních telefonátů, ve kterých se cestující většinou ptali, jestli lety do Barcelony budou vypraveny,“ sdělil mluvčí aerolinií Daniel Šabík. Žádosti cestujících o změnu termínu, či zrušení letů na linkách do Španělska ČSA nezaznamenaly.

17:17
18. 8. 2017

Útok odsoudili i španělští muslimové. Za oběti se pomodlili.

Španělští muslimové se modlí za oběti útoku v Barceloně Španělští muslimové se modlí za oběti útoku v Barceloně Španělští muslimové se modlí za oběti útoku v Barceloně
17:00
18. 8. 2017

Lorenzo Vidino, šéf extremistického programu na Washingtonské univerzitě a expert na radikalismus listu The Guardian, řekl, že Katalánsko je evropským centrem salafismu. Ten podle něj není vyloženě špatný, ale existují v něm příznivci radikálního násilí. 

16:49
18. 8. 2017

Lidé pokračují v přinášení květin a svíček na promenádu Las Ramblas, kde ve čtvrtek došlo k útoku. 

Lidé přinášejí květiny a svíčky na Las Ramblas.
16:34
18. 8. 2017

Barcelonský list La Vanguardia přišel s podrobnostmi, jak došlo k zastřelení čtyř útočníků. Podle něj muži nabourali ve vozidle Audi A3 do policejního auta. Když si policisté všimli zraněného kolegy a zbraní – nožů, mačet a seker, se kterými teroristé vyšli z auta, jeden strážník vzal samopal a čtyři útočníky zastřelil. 

Pátému pachateli se podařilo utéct a bodnout nožem nedalekého chodce do obličeje. Zanedlouho jej zastřelil jiný policista. 

16:18
18. 8. 2017

Ministr zahraničních věcí USA Rex Tillerson potvrdil, že mezi oběťmi je i jeden Američan.

16:11
18. 8. 2017

„Lidé běhali a křičeli ‚Všude je krev‘. Nemohli jsme jít jinam než na Las Ramblas. Chtěli jsme se vrátit na hotel a mysleli si, že je to jenom zlá autonehoda. Bylo to hrozně surreálné, dodávka prostě jela a zastavila se na našem chodníku. Skoro nikdo nevěděl, co se děje, a spousta lidí utíkala pryč,“ popsal útok svědek Richard Gregg, který byl se svojí partnerkou v Barceloně na dovolené. 

15:56
18. 8. 2017

„Myslíme si, že chystali alespoň jeden další útok v Barceloně. Exploze jim zničila materiál, ze kterého chtěli vyrobit bombu. Je zřejmé, že plánovali něco většího a horšího, než se stalo,“ uvedl Trapero. Ke střelbě ve městě Sant Just Desvern řekl, že si nejsou jistí, zda souvisí s dalšími útoky.

15:33
18. 8. 2017

Při zásahu v katalánském městě Cambrils se jednomu strážníkovi podařilo zlikvidovat čtyři útočníky. „Nebylo to vůbec lehké,“ řekl policejní šéf Trapero. Při útoku v Cambrils zemřela jedna žena, policie zneškodnila celkem pět teroristů.

15:28
18. 8. 2017

Trapero řekl, že totožnost řidiče dodávky z Barcelony stále není jistá. Mohl jím být klidně jeden z útočníků, kteří byli zabiti v Cambrils. „Pracujeme se spoustou hypotéz. Je možné, že pachatelé naplánovali oba útoky v Alcanaru, ale zatím nemáme všechny detaily,“ dodal. Další informace budou zveřejněny během odpoledne.

15:20
18. 8. 2017

Policejní šéf Josep Lluis Trapero, který vede vyšetřování, uvedl, že žádný ze čtyř zadržených nebyl dosud spojen s terorismem. Tři ze zatčených pocházejí z Maroka, jeden je španělského původu. Nejmladšímu z nich je 21 let, další muži jsou ve věku 27, 28 a 34 let. „Jednalo se o celou skupinu teroristů, nelze vyloučit, že plánují další útoky,“ varoval Trapero. Řekl, že se jim podařilo objevit přímé spojení mezi útokem v Barceloně a Cambrils.

15:05
18. 8. 2017

Barcelonským náměstí se ozývají výkřiky: „Nemáme strach! Nebojíme se.“ Lidé přišli uctít památku obětí včerejšího útoku, drželi minutu ticha, v rukou svírali rudé růže a ticho přerušoval jen zvuk sirén, které připomínaly, že poslední z pachatelů je pořád na svobodě. K lidem se připojil i král Felipe IV., premiér Mariano Rajoy, katalánský prezident a další význačné osobnosti Španělska. „Zakusili jsme bolest, kterou s sebou nese terorismus, takovou ránu jsme neutržili už mnoho let, ale nenecháme se porazit!“ řekl přítomným Rajoy.

Kolem španělských ambasád po celém světě se shromáždili lidé, kteří uctili památku obětí útoku v Barceloně Kolem španělských ambasád po celém světě se shromáždili lidé, kteří uctili památku obětí útoku v Barceloně Barcelona dává najevo, že ji terorismus nezastraší Lidé truchlí za oběti útoku v centru Barcelony Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami
14:51
18. 8. 2017

Katalánský prezident Carles Puigdemont pochválil člověka, který po pietní minutě ticha vykřikl: Nemáme strach! „Jsme odhodlaní v boji proti terorismu zvítězit a nejlepší zbraní, kterou společnost má, je solidarita, respekt a svoboda. Skvělým příkladem toho byl spontánní výkřik: nemáme strach. To je naše zbraň, tohle si získalo pozornost veřejnosti,“ řekl prezident ve svém projevu.

14:20
18. 8. 2017

Evropa by se měla probudit a uvědomit si, že má co do činění se střetem civilizací. V reakci na teroristické útoky v Katalánsku to dnes řekl polský ministr vnitra Mariusz Balszczak. Maďarský premiér Viktor Orbán v telegramu zaslaném svému španělskému protějšku uvedl, že atentát posílil jeho přesvědčení, že prvořadým úkolem je nyní zajistit bezpečnost Evropy a jejích obyvatel.

13:58
18. 8. 2017

Premiér Mariano Rajoy svolal krizové jednání.

13:52
18. 8. 2017
!

Policie oznámila, že zatkla čtvrtého podezřelého v souvislosti s útokem.

Policisté hlídkují v ulicích po teroristických útocích v Katalánsku
13:48
18. 8. 2017
!

České ministerstvo zahraničí doporučuje všem turistům zvýšenou opatrnost, a to zejména v oblastech se zvýšenou koncentrací obyvatel, jako jsou turistická letoviska a velká města. Úřad také upozorňuje, že vzhledem ke zmaření pokusu o další útok ve městě Cambrils lze očekávat zvýšené bezpečnostní kontroly na širším území Katalánska než pouze v Barceloně. Letiště, autobusová a vlaková nádraží zatím podle ministerstva fungují bez problémů, úřad ale přesto cestovatelům doporučuje, aby počítali s větší časovou rezervou než obvykle.

13:35
18. 8. 2017

Česku po čtvrtečním teroristickém útoku ve Španělsku nehrozí žádné nebezpečí podobného úderu teroristů, a není proto důvod zavádět zvláštní bezpečnostní opatření, řekl dnes v Olomouci novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že při útoku v Barceloně nebyl zabit ani zraněn žádný Čech.

„Podle informací, které jsem obdržel od ministra vnitra a také od bezpečnostních služeb, v České republice v souvislosti s tím útokem, ke kterému došlo ve Španělsku, nehrozí žádné aktuální nebezpečí nějakého teroristického útoku," řekl Sobotka.

13:15
18. 8. 2017

Španělská policie ještě nedokončila identifikaci obětí útoku v Barceloně, upozornila česká diplomacie. Zatím zprávy o českých obětech nejsou.

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami
13:00
18. 8. 2017
!

Počet zraněných při atentátu v Barceloně vzrostl na 130; šestnáct z nich je v kritickém stavu, uvedly úřady. Mezi zraněnými jsou občané 34 zemí.

12:45
18. 8. 2017

Svědek zachytil okamžik, kdy policie zastřelila jednoho z útočníků ve městě Cambrils.

12:41
18. 8. 2017
!

Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14, informovaly úřady. Zemřel jeden z lidí zraněných po nočním nájezdu auta ve městě Cambrils.

12:39
18. 8. 2017

Španělské úřady potvrdily, že na místě zemřel i 60letý Francisco Lopez Rodriguez. Po útoku byl nejdříve pohřešován. Na sociálních sítích se rovněž objevila fotografie, kde stojí na ulici s rodinou jen chvíli před tím, než na ni vjedou teroristé v dodávce.

Francisco Lopez Rodriguez (†60) zemřel při útoku v Barceloně
12:33
18. 8. 2017
!

Další obětí zabitou při útoku v Barceloně byla 44letá Belgičanka Elke Vanbockrijck. Ve Španělsku byla na dovolené se svým manželem a syny.

Elke Vanbockrijck zemřela během útoku v Barceloně
12:33
18. 8. 2017

Zeman kondoloval španělskému králi, vyzval ke vzdoru proti teroru. Praha na počest obětí nasvítí Petřínskou rozhlednu španělskými barvami.

12:20
18. 8. 2017
!

Tisíce lidí držely v centru Barcelony minutu ticha za oběti čtvrtečního útoku. Na Katalánském náměstí byl přítomen i král Felipe VI. a premiér Rajoy.

Tisíce lidí den po útoku drží v Barceloně minutu ticha Tisíce lidí den po útoku drží v Barceloně minutu ticha Tisíce lidí den po útoku drží v Barceloně minutu ticha Tisíce lidí den po útoku drží v Barceloně minutu ticha
12:10
18. 8. 2017
!

Je známé jméno první oběti z Barcelony. Ital Bruno Gulotta (†35) byl na dovolené se svou manželkou Marinou a dvěma dětmi. Gulottu rozdrtila teroristická dodávka, která se vřítila na Las Ramblas. Rodinka se zrovna procházela po bulváru, Marina ještě stihla strhnout jejich pětiletého syna do bezpečí, ale pro Bruna už bylo pozděMarina šla za Brunem po ulici. Na prsou nesla v nosiči jejich sedmiměsíční dceru Arian a za ruku vedla Alessandra (5), zachránila obě děti, ale její manžel zemřel na místě, napsal deník Telegraph.

První oběť teroristického útoku v Barceloně, Bruno Gullota.
11:57
18. 8. 2017

Tisk plní výzvy na boj s terorismem. Editor časopisu Democracia Abierta Francesc Badia i Dalmases napsal, že Barcelona se ze včerejšího útoku vzpamatuje a zase bude tím krásným, moderním a kosmopolitním městem, jakým byla. „Jak řekl Robert Kaplan: pro narcisismus a drobné odlišnosti není místo. Musíme se spojit a bojovat proti extremismu,“ nechal se slyšet Dalmases.

11:46
18. 8. 2017
!

Španělská policie pátrá po mladíku Moussovi Oukabirovi, který je podezřelý z teroristického útoku v Barceloně. Měl bílou dodávkou najet do lidí na rušné ulici Las Ramblas. Třináct lidí zemřelo a více než 100 bylo zraněno. Policie včera zatkla Moussovo staršího bratra Drisse Oukabira (28), na jehož jméno byla dodávka najatá. Driss Oukabir popřel, že by byl do útoku nějak zapleten. Řekl, že mu někdo ukradl občanský průkaz.

Moussa Oukabir, kterému je 17, maximálně 18 let, uprchl z místa činu a je stále na útěku.

Teroristický útok v Barceloně.
11:37
18. 8. 2017

Policie nechala odtáhnout vrak černého vozu Audi z Cambrils, ve kterém prchali teroristé.

Teroristický útok ve Španělsku. Teroristický útok ve Španělsku. Teroristický útok ve Španělsku.
11:12
18. 8. 2017

Policie vyšetřuje, zda měly být propanbutanové láhve, které explodovaly v Alcanaru, původně použity při útoku v Barceloně. 

Teroristické útoky ve Španělsku. Teroristické útoky ve Španělsku.
11:05
18. 8. 2017

Podle čínského ministerstva zahraničí byli při útoku vážně zraněni dva Taiwanci. Čínský prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang napsali španělskému králi Filipovi dopis, aby vyjádřili svou soustrast a vyjádřili v něm svůj postoj vůči terorismu. Mluvčí ministerstva Chua Čchun-jing řekla: „Čína odsuzuje teroristický útok v Barceloně. Soucítíme s oběťmi a jejich rodinami.“ 

Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami.
10:58
18. 8. 2017
!

Bylo zveřejněno jméno řidiče dodávky, který útočil v Barceloně. Policie podezírá Moussu Oukabira (17). Jedná se o mladšího bratra původně zatčeného Drisse Oukabira (28), který vypověděl, že mu někdo ukradl totožnost.

 

Teroristický útok v Barceloně. Teroristický útok v Barceloně. Teroristický útok v Barceloně. Teroristický útok v Barceloně.
10:38
18. 8. 2017

Je Barcelona centrem džihádistů? Oddělení pro boj s terorismem v červnu vydalo studii, ve které uvádí, že během posledních tří let bylo ve Španělsku zatčeno 178 osob podezřelých s napojením na teroristické skupiny. Téměř čtvrtina z nich pochází z Barcelony.

10:31
18. 8. 2017

Pohřešuje se sedmiletý Julian Cadman z Austrálie, při útoku byl oddělen od své matky Jom, ta je ve vážném stavu v nemocnici. Jeho otec, Andrew Cadman, odletěl do Barcelony, aby po chlapci pátral.

Po útoku v Barceloně se pohřešuje Julian Cadman (7).
10:26
18. 8. 2017

Max Gayler (23) byl svědkem útoku v Barceloně. „Běžel jsem s davem pryč od místa, věděl jsem, že se musím dostat do bezpečí. Všude panoval strach a panika. Všichni křičeli. Mnoho lidí bylo uvězněno v restauracích, nemohli jít domů. Turisté museli zůstat v hotelech. Je ráno, den po útoku – panuje tu zvláštní nálada, lidé se chovají, jako by se nic nestalo, jenže… Barcelona je známá jako živé, hlučné město, co nikdy nespí. Teď je tu ticho,“ řekl.

10:10
18. 8. 2017

Po útoku v Barceloně se pohřešuje pětiletý chlapec z Irska. Ve zmatku po incidentu se rodina rozdělila, otec musel být převezen do nemocnice. Matka s dcerou jsou v pořádku. Chlapec má podle zpráv zlomenou nohu.

10:02
18. 8. 2017

Španělská policie se domnívá, že všechny události spolu navzájem souvisí, zatím byli zatčeni 3 muži, 5 útočníků bylo zabito. Více než 100 zraněných je hospitalizováno v patnácti různých nemocnicích. 

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami
9:56
18. 8. 2017

Připomeňme si o teroru ve Španělsku dosud známé informace: Ve čtvrtek navečer v Barceloně teroristé dodávkou najeli do davu na turistické třídě Las Ramblas, zabili 13 lidí a přes 100 jich zranili. Řidič z místa uprchl, policie během dne zatkla dva podezřelé muže, ale ani jeden z nich nebyl řidičem vozidla. Na pachatele podle všeho čekala dodávka, která je odvezla z místa činu. K útoku se přihlásil Islámský stát.

9:55
18. 8. 2017

Další útok proběhl v pátek ráno ve městě Cambrils vzdáleného 120 km od Barcelony. Do lidí najelo Audi A3, zraněno bylo 6 lidí a jeden policista. Následně se policii podařilo vozidlo dostihnout a zastřelit pachatele, kteří na sobě navíc měli vesty s výbušninou. Policie prokázala, že se jednalo o atrapy.

9:54
18. 8. 2017

Nedaleko Barcelony ve městě Sant Just Desvern policie ve čtvrtek odpoledne stíhala vozidlo, které najelo do lidí, zraněn byl pouze jeden ze strážníků. Pachatel nebyl dopaden, v autě se nacházelo pouze tělo jeho majitele. Je pravděpodobné, že tento incident je spojen s teroristickými útoky na Las Ramblas a v Cambrils.

9:53
18. 8. 2017

Tomu všemu předcházela středeční exploze ve městě Alcanar, která zničila celý dům. Policisté se původně domnívali, že šlo o výbuch plynu, další šetření však prokázala, že příčinou exploze byla manipulace s trhavinou, na místě zemřel jeden člověk a další byl zraněn.

9:47
18. 8. 2017

Útočníci z Cambrils na sobě měli falešné vesty s výbušninou, uvedl deník El Pais. Informace pochází z oficiální zprávy katalánské policie. Obdobnou taktiku využili teroristé při útoku na London Bridge v červnu tohoto roku.

9:32
18. 8. 2017

Irské ministerstvo zahraničí vydalo zprávu, že při útoku byl zraněn také jeden Ir. Muž, který původně pochází z Filipín, byl se svou rodinou – manželkou a dvěma dětmi – na dovolené ve Španělsku. Doktor Emmaniel Fernandez řekl, že jeho zranění nejsou tak vážná, ale je možné, že bude potřebovat operaci. Irské ministerstvo uvedlo, že muži poskytne veškerou svou pomoc.

9:14
18. 8. 2017

Javier Zaragoza, předseda nejvyššího soudu Audiencia Nacional, který se zabývá výhradně teroristickými útoky, uvedl, že útočníci z města Cambrils jsou napojeni na další džihádistické teroristické buňky. V pátek ráno policie zastřelila 5 mužů, kteří autem vjeli do kolemjdoucích. Policistům se auto podařilo vytlačit z cesty a převrátit, následně zahájili palbu.

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami
9:01
18. 8. 2017

Mezi oběťmi a zraněnými jsou nejen místní, ale i turisté. Podle belgického ministra zahraničí Didiera Reynderse je mezi mrtvými jeden Belgičan, dále byli zraněni čtyři Australané – dvě ženy jsou ve vážném stavu v nemocnici, dva muži již byli ošetřeni a propuštěni. Francie hlásí 26 zraněných z toho 11 vážně. Tři turisti z Nizozemska a Řekyně se svými dětmi byli taktéž hospitalizováni. Lehká zranění utržili jeden muž z Hongkongu a jeden Američan.

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami.
8:51
18. 8. 2017
!

Nejmladší obětí útoku v Barceloně je pravděpodobně tříletá holčička, další dívka (6) byla s vážnými zraněními převezena do nemocnice.

Nejmladší oběť barcelonského útoku. Nejmladší oběť barcelonského útoku. Nejmladší oběť barcelonského útoku.
8:43
18. 8. 2017
!

Katalánské policii se podařilo zatknout třetího podezřelého, dopadli ho v městě Ripoll, které se nachází 96 kilometrů severně od Barcelony. Zveřejněno bylo zatím jen jméno jednoho útočníka, který byl zadržen ve čtvrtek, jedná se o Drisse Oukabira.

8:38
18. 8. 2017

Španělský teror pokračuje, podle všeho ve čtvrtek dvě hodiny po útoku na ulici Las Ramblas srazilo auto policistu na třídě Avinguda Diagonal. Několik kilometrů za městem policie auto dostihla, v autě bylo nalezeno tělo majitele. Útočník se pravděpodobně vozidla zmocnil a zabil jeho vlastníka. Policie po pachateli dále pátrá. 

8:30
18. 8. 2017

Španělský deník El Mundo přinesl informaci, že již byly provedeny pitvy, vzorky DNA a zubní otisky byly odeslány na rozbor, který pomůže identifikovat oběti.

8:22
18. 8. 2017

Španělská policie radí obyvatelům, aby prozatím nevycházeli z domovů, turisty prosí, aby zůstávali ve svých hotelech. Do Španělska dnes dorazí i francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, mezi zraněnými z Barcelony je podle všech zpráv 26 Francouzů. 

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami.
8:13
18. 8. 2017

Internet zaplavují svědectví a videa z útoku v Barceloně. „Chodili jsme po městě a hledali místo, kde se najíme. Najednou se proti nám rozběhl dav lidí, byli vyděšení. Pak jsem viděl krev, tři lidé leželi na zemi. Chvíli trvalo, než nám došlo, co se děje.“

8:05
18. 8. 2017

Útokům v Barceloně a v Cambrils předcházela exploze v katalánském městě Alcanar, podle policisty Josepa Lluisa Trapera jsou všechny události propojené. Příčinou výbuchu byla příprava bomby, zemřel u toho jeden z útočníků, 16 dalších bylo zraněno.

8:02
18. 8. 2017

Ráno po útoku na barcelonské třídě Las Ramblas.

7:41
18. 8. 2017
!

Po útoku v Barceloně je přes sto zraněných, 15 v kritickém stavu. Mezi 13 mrtvými byli identifikováni tři němečtí občané, Belgičanka a Ital.

7:34
18. 8. 2017
7:16
18. 8. 2017

Policie ve městě Cambrils v místě, kde se v noci podařilo zmařit další pokus o teroristický útok. Údajní teroristé jeli v Audi A3 a srazili několik lidí, než narazili na hlídku a poté začala střelba.

Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce Španělská policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce
7:11
18. 8. 2017

Španělský premiér Mariano Rajoy v noci na pátek uvedl, že útok byl islamistickým teroristickým útokem, který vyžaduje celosvětovou reakci.

„Dnes je boj proti terorismu hlavní prioritou svobodných a otevřených společností, jako je ta naše. Je to globální hrozba a reakce musí být globální.“

6:55
18. 8. 2017

Policie zatkla dva muže podezřelé z podílu na útoku: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale neřídil použité vozidlo. Pachatel masakru je tak stále na útěku.

6:52
18. 8. 2017

Oběti a zranění pocházejí podle úřadů z nejméně 18 zemí: Francie, Německa, domácího Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie, Rumunska a Alžírska. Češi mezi nimi hlášení nejsou.

6:50
18. 8. 2017
!

Španělská policie zabila v noci na dnešek pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce. Pachatelé zranili šest civilistů a jednoho policistu, než se je bezpečnostním složkám podařilo zneškodnit. Čtyři muži byli zastřeleni na místě, pátý podlehl následně svým zraněním. Někteří byli opásáni výbušninami.

06:45
18. 8. 2017

Dobré ráno, i v pátek sledujeme dění ve Španělsku, kde ve čtvrtek zaútočili teroristé. 

23:45
17. 8. 2017

Online přenos v tuto chvíli končí. V informování o útoku budeme pokračovat i v pátek. Děkujeme za pozornost a přejeme klidnou noc.

23:33
17. 8. 2017

Po útoku v Barceloně došlo podle katalánské policie k výbuchu v jednom domě. Jeden člověk přišel o život, sedm jich bylo zraněno. Tento výbuch má podle dosavadního vyšetřování spojitost s terorem právě v Barceloně.

23:30
17. 8. 2017

V souvislosti s dnešním teroristickým útokem v Barceloně zadržela španělská policie dva podezřelé: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale neřídil auto použité při útoku.

23:05
17. 8. 2017
!

Počet zraněných stoupl na 100. Podle španělských úřadů jsou mezi oběťmi a zraněmými lidé celkem 25 národností.

Situace na místě útoku v Barceloně.
22:45
17. 8. 2017

Konzulka je v permanentním kontaktu s řadou českých turistů, kterým prostředkuje aktuální informační servis o situaci včetně doporučení příslušných orgánů a poskytuje praktické rady,“ doplnila mluvčí MZV Lagronová.

22:40
17. 8. 2017
!

Ministerstvo zahraničí nemá informace o žádných českých obětech. „Podle předběžných informací od španělských úřadů mezi oběťmi či zraněnými nejsou Češi. Odeslali jsme všem zaregistrovaným v systému DROZD SMS zprávu s telefonním číslem na naše konzulární jednatelství v Barceloně, kam můžou volat, kdyby potřebovali pomoc. Na místě máme naši konzulku,“ řekla Blesk.cz mluvčí resortu Michaela Lagronová.

22:03
17. 8. 2017

Španělská policie oznámila, že ve městě Sant Just Desvern nedaleko Barcelony najelo dnes vozidlo na policejní hlídku. Dva policisté utrpěli zranění. Případná souvislost tohoto incidentu s útokem v katalánské metropoli ale zatím není jasná.

21:59
17. 8. 2017

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil najetí auta do lidí v Barceloně za další odporný teroristický útok na nevinné.

21:31
17. 8. 2017

K útoku v Barceloně se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS). Oznámila to agentura Amak, kterou islamisté využívají jako svoje médium.

21:20
17. 8. 2017
!

Záchranáři po útoku v Barceloně ošetřili a odvezli do nemocnice 80 osob, 15 z nich ve velmi vážném stavu. Uvedl to katalánský premiér. Podle něj byli policií zatčeni dva lidé.

Situace na místě útoku v Barceloně.
21:10
17. 8. 2017

Policie oznámila, že v souvislosti s incidentem zadržela jednoho podezřelého. Vraždil v Barceloně mladík z Maroka?

20:52
17. 8. 2017

Policisté začali evakuovat restaurace a obchody, v nichž se lidé po útoku ukryli. Podle odhadů šlo o stovky lidí.

20:50
17. 8. 2017
!

Jeden z podezřelých z útoku byl na útěku zastřelen policií v městečku Sant Just Desvern. Napsal to katalánský list La Vanguardia. Policie také uvedla, že došlo k přestřelce na kontrolním policejním stanovišti, před kterým nezastavil bílý Ford Focus.

20:29
17. 8. 2017
!

Policie potvrdila 13 zabitých při útoku v Barceloně. Dalších 50 lidí bylo zraněno.

Při útoku v Barceloně bylo zraněno několik desítek lidí, lidé na místě byli v šoku. Při útoku v Barceloně bylo zraněno několik desítek lidí, lidé na místě byli v šoku.
20:21
17. 8. 2017

Došlo k dalším incidentům v Barceloně. Během policejních kontrol najelo několik vozů přímo do policistů. Policie zatím nepotvrdila souvislost s odpoledním útokem na Las Ramblas, informuje Česká televize.

20:15
17. 8. 2017

Americký prezident Donald Trump vyjádřil soustrast obětem: „Spojené státy odsuzují teroristický útok v Barceloně ve Španělsku a udělají vše, co je nezbytné, k tomu, aby pomohly. Buďte silní, milujeme vás!“  

20:11
17. 8. 2017

„Ozval se hlasitý zvuk a všichni se rychle běželi ukrýt. Bylo všude hodně lidí, hlavně hodně rodin. Bylo to strašné, všude panika,“ řekl pro televizi BBC student Marc Esparcia, který v Barceloně žije a po nárazu auta se schoval do kavárny.

20:05
17. 8. 2017

Video zveřejněné na sociální síti ukazuje, jak lidé přes supermarket utíkají co nejdále od místa útoku.

20:00
17. 8. 2017

Policie zadržela dva podezřelé z útoku vozem. Jedním z nich je Driss Oukabir (na snímku) původem z Marseille. Uvedl to list La Vanguardia.

Policie po útoku v Barceloně zveřejnila fotku muže, který si pronajal vraženou dodávku.

moiaza ( 19. srpna 2017 11:04 )

Pošlete do Barcelony mladého Stropnického. On už jim vysvětlí, že ti teroristé jsou v podstatě ubožáci, kteří prchají před válkou.

gabreta ( 19. srpna 2017 05:50 )

Proč vůbec ti Španělští Policisté, střílí ty frustrované doktory a inženýry? Uvědomují si vůbec, jaký mohli beýt přínos pro EU?? Jak nezodpovědné !!

strfnadice ( 18. srpna 2017 21:30 )

NO to bych seposrala,hlavně když slyším toho primitiva ministra vnitra,nebo co to je za ministra.---ČESKU nic nehrozí,jak to vůbec múže vypustit zhuby,oni o tom asi španělé věděli dopředu,to si čuřte že to přijde,jako všude přijdeme těm černejm ksichtům co sem pustila Merkelvá NA řadu,TO JSEM ZVĚDAVÁ CO PAK BUDE ŘÍKAT A MIMOCHODEM JSEM JAKO TURISTA BYLA PŘED TÝDNEM V PRAZE NA VŠECH ZNÁMEJCH PAMÁTKÁCH a nepotkali jsme jedinýho policajta,třeba NaPetříně lidí jako sraček,žádnáá kontrola žžádnej policajt jakbysmet ani na Karláku NIC,TAK AT MI NIKDO NEŘÍKÁ,ŽE SENIC NEDĚJE

diskutujici ( 18. srpna 2017 18:17 )

Jako semknuti bych si predstavoval povstani, kdy je spanele chytnou pod krkem a nahazeji do more.

Monikay ( 18. srpna 2017 17:27 )

S odpuštěním hovno dokázal za svůj mizernej život. Kéž by se smažil v pekle!

Zobrazit celou diskusi