Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krvavý zátah filipínské policie na drogy: Zemřelo 32 lidí, přes 100 bylo zatčeno

Při protidrogovém zátahu filipínské policie zemřelo 32 lidí.
Při protidrogovém zátahu filipínské policie zemřelo 32 lidí.  (Autor: Reprofoto: Time)
Autor: ČTK - 
16. srpna 2017
22:13

Při protidrogovém zátahu filipínské policie v provincii Bulacan zemřelo 32 lidí. To je nejvyšší počet obětí během jediného dne v rámci kontroverzní války proti drogám, kterou loni vyhlásil prezident Rodrigo Duterte. Kampaň má na svědomí smrt tisíců lidí, což mnohé země kritizují.

Zátah severně od Manily se konal celé úterý a zúčastnilo se jej 66 policistů. Ti se hájí, že zabití byli podezřelí z napojení na obchod s drogami, byli ozbrojeni a kladli odpor. Během desítky jednotlivých razií bylo zatčeno přes 100 lidí, policie zabavila 200 gramů metamfetaminu, 786 gramů marihuany a zbraně.

Duterte policii po zátahu blahopřál a policisty vyzval, aby jich pokaždé zabili tolik, uvedla agentura AFP. Minulý měsíc prezident varoval uživatele drog, že je bude pronásledovat až do pekelných bran.

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Západ i mezinárodní humanitární organizace tažení proti drogám a vysoký počet mrtvých kritizují. Poukazují na to, že vraždy, převážně drobných překupníků a vykonávané policií, prezident schvaluje. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že policie vraždy plánuje a v některých případech z nich i profituje.

„Nedávno jsem potkal ženu, která mi řekla, že jejího syna při jednom zátahu zastřelil maskovaný civilista, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Říkala, že její syn nebyl překupník, a to, že užívá marihuanu, nahlásil tři měsíce před smrtí úřadům,“ napsal korespondent BBC v Manile Howard Johnson.

Duterte svou válku proti drogám v lednu zastavil a slíbil, že policii pročistí a protidrogové jednotky reorganizuje. V březnu tažení proti drogám začalo znovu.

VIDEO: Podivné tradice na Filipínách

Video  Drastická podívaná: Na Filipínách se nechali lidé na Velikonoce ukřižovat  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi